No Impression, Like First Impression 1

prvi-vtis.jpg“Pomembno je biti lep” je znana krilatica revije Wired, ko gre za dopadljivost spletnega mesta. Nedavna raziskava, ki so jo izvedli na Univerzi Carleton (Kanada) je dodobra razburkala internetno sceno.

V ozadju se skriva zanimivo vprašanje: ali je možno spletno mesto soditi po manj kot sekundi in kako je prvi vtis povezan z učinkovitostjo in donosom na strani.

Vse več člankov in knjig odkriva pravo naravo človeškega podzavestnega sprejemanja signalov in odzivanja na dražljaje iz okolja.

Tako je Malcom Gladwell s svojo knjigo Blink sprožil pravo malo revoloucijo v antropologiji voditeljstva. Izgleda, da imajo lepši, močnejši, višji, pametnejši več sreče v življenju. Po Gladwellu naj bi imeli celo višje zaslužke, boljša delovna mesta in uživali večji ugled v družbi, tudi pri predstavnikih nasprotnega spola.

Kaj to pomeni za internet?

 

Prvi vtis je pomemben, seveda. Vendar se pri tem pojavlja vprašanje, kako ga uporabnik v praksi ustvari v manj kot sekundi, “ko pa se večina spletnih mest nalaga več kot sekundo”, se sprašuje Gerry Mcgovern.

Poglejmo si najboljše internetne blagovne znamke.

Lestvica top 10 spletnih mest na svetu se bere takole: Microsoft , Yahoo!, Time Warner, Google, Ebay, Interactive Corp, Amazon, Walt Disney Internet Group

Pri nas pa: Najdi.si, Siol.net, 24ur.com

  • Share/Bookmark

Komentiraj