No Impression, Like First Impression 2

first-impression.jpgKoliko časa imamo, da s spletno stranjo očaramo obiskovalca?

Raziskave pravijo, da s temi zadevami ni heca. Da priložnost izgubljena, ne vrne se nobena. Podobno kot, kadar gremo na “blind date”. Prvi vtis je šele začetek, a brez začetka, ni konca. Na internetu toliko bolj. Kajti, če uporabnik spregleda neposredne koristi, ko obišče neko spletno mesto prvič, se tja skoraj zagotovo ne bo več vrnil.

A prvi vtis se ustvari v manj kot sekundi. Ali v enem samem “Blink!”-u z očesom. Umetnost hitrega odločanja in vrednotenja je nekaj kar nam je vsem ljudem ključno za preživetje. Pravljica je torej, da bralci obiščejo na stotine strani dnevno, da se na ta spletna mesta vračajo, da imajo za to čas in da racionalno presojajo, katero spletno mesto je dobro in katero ne. Nič ni res.

Kaj torej odloča o splošnem prvem vtisu?

Najprej seveda najbolj pomembno: kaj ima od tega obiskovalec/bralec? Ljudje smo egoistična bitja. Kar pomeni, da se zanimamo predvsem za lastne koristi.

Če nam je to jasno, potem imamo možnosti, da smo dovolj osredotočeni na uporabnika, da nam bo uspelo pridobiti njegovo zaupanje. Toda, najprej je potrebno preskočiti prvo oviro in ta se imenuje Prvi vtis.

Gre za 9 ključnih faktorjev:

a) Preglednost spletnega mesta

b) Čistost spletnega mesta

c) Logičnost spletnega mesta

d) Instinktivnost spletnega mesta

e) Jasni postopki na spletnem mestu

f) Privlačnost zapisov

g) Prijazna in sveža grafika

h) Celostno profesionalni izgled

i) Hitro nalaganje prve strani

Na koncu: preberite si zanimiv tekst kolega Boštjana, ki govori o hitrosti nalaganja spletnega mesta, kar smo navedli kot 9. pomemben kriterij za uspešen prvi vtis.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to “No Impression, Like First Impression 2”

  1. kiara komentira:

    ja pa dej, žižek, že poprav te linke…to bi pa že moral znat nardit..;)

  2. mobilni komentira:

    Ja, očitno komaj::), Thanks, Lp, P.

Komentiraj