Urban je car!

urban.jpgPišem poročila, pregledujem dokumente in surfam po spletu. Seveda me spremlja glasba. Tokrat sem “iz rokava” potegnil legendarno stvaritev “Žena Dijete” vsestranskega avtorja in izvajalca Damira Urbana. Leta 1998 izdana legendarna plošča, ki je na Hrvaškem povsem zasluženo prejela nagrade “Porin”, kot tudi trop nagrad “Crni mačak”. Na Hrvaškem velja “Žena dijete” za enega najboljših albumov iz 90-ih let.

Odlična plošča, ki je bila v letu izdaje nagrajena kot naj plošča Hrvaške. Plošča je bila inovativna v vseh pogledih, meni so bili še posebej všeč besedila in njegova interpretacija.

Urbana smo Slovenci spoznali že zelo zgodaj, ko je nastopal še z zasedbo Laufer, ki je takrat sproducirala vsejugoslovanski hit Budi moja voda. Urban je super dečko, ki se na svoji glasbeni poti ne predaja modnim muham enodnevnicam in išče svoje preživetje bolj po Dylanovskem principu “gre za peživetje”.

Še danes se spomin, kako smo skupaj igrali v takratnih ljubljanskih in drugih klubih ter seveda nočne seanse, ko smo snemali oddajo za dolenjsko televizijo Vaš kanal, pred njihovim koncertom, ki jo je posnel Jure Moškon.

Sicer pa Damir pripravlja tudi projekt prve reške rock opere in aktivno sodeluje v hrvaški glasbni uniji.

 • Share/Bookmark

5 odgovorov to “Urban je car!”

 1. Radvanjec komentira:

  Urban je res car.

 2. pet-in-g-seks komentira:

  ok, urban je CAR! velja!

 3. pameten komentira:

  ok naj bo CAR

 4. Eldina komentira:

  V bistvu Urban za tisti album nagrade Porin ni zaress prejel, zavrnil jo je, ker mu je bila v kategoriji alterantive, … po njegovem mnenju pa je album rock. Dosleden car, bi rekla. Car je car. Ciao P.

 5. Eldina komentira:

  baj d wej, uh, lepi spomini na Urbana, thanks for bringing that out,… mogoce pa se premislim in grem danes se ven,… k je glih rok vecer na Metelkovi, večer zgodovine Novi rock festivala, za ljubitelje…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !