Testiranje kot čarobna palica

testing_center.gif“Nasvet, ki ga lahko dam vsem, ki se resno ukvarjajo s trženjem in prodajao na internetu je, da je potrebno akcije ves čas testirati, jih nadgraditi in ponovno testirati. Nič ne more nadomestiti testiranja.” je pred kratkim dejal kolega, s katerim sva debatirala o izvedbi oglaševalske akcije na večjih spletnih portalih in nadaljeval: “Izdelali smo tri identične oglase, le da so bili napisi v modri, rumeni in rdeči barvi. Seveda sem preveril odziv med sodelavci. Največje možnosti so pripisovali rumeni, potem modri in na koncu rdeči barvi.”

“Ker mi to ni bilo dovolj, smo oglase testirali na večjem vzorcu na internetu. Kaj smo ugotovili? Lahko si mislite? 22 % je podprlo rdeče črke, 7 % modro in le 2 % rumeno. Ko smo akcijo zagnali zares je bila zelo uspešna.”

V tem kratkem primeru se skriva modrost uspeha na internetu. Na voljo imamo statistike klikanosti po posameznih vsebinah, spletni portali nam posredujejo statistike uspeha akcij, nemalo spletnih urednikov in marketingarjev pa se obnašajo, kot da se to njih ne tiče.

Podobno je potrebno testirati tudi spletne vsebine. Nemalokrat smo na spletnih stranih, na podlagi temeljite analize, umaknili tudi do 70 % vsebin. In rezultat? Navdušenje uporabnikov, veliko višja prodaja, in predvsem veliko več zadovoljstva in lojalnosti kupcev.

Toda kje je trik? Zakaj uredništva spletnih mest ne testirajo vsebin že na samem začetku?

Verjetno bo držala ugotovitev enega od kolegov razvijalcev spletnih mest, ki pravi, “Ko se podjetja odločijo za spletno predstavitev, imajo občutek, da morajo na spletnem mestu objaviti vse, kar podjejte meni, da je pomembno.”

Toda izkušnje in praksa povedo svoje. Uspeh na internetu lahko pričakujejo le tisti, ki natančno opredelijo odgovornosti v uredništvu spletnega mesta, vedo, kdo so uporabniki spletnega mesta in, ki poskrbijo, da so spletne vsebine za uporabnika koristne, natančne, pregledne in dokončne.

Do teh podatkov in prioritet pa se prebijamo z neprestanim spremljanjem navad uporabnikov na spletnem mestu in sprejemanjem včasih zahtevnih uredniških odločitev.

Ali kot pravi John Maxwell, “Povsod, kjer vidite uspešne organizacije, bodite prepričani, nekdo, nekje, je v njihovem imenu nekoč sprejel zelo težko in korajžno odločitev”.

Reči ne je težko, vendar je to edini način, da preprečimo spreminjanje spletnega mesta v odlagališče vsega, kar si nekvalificirani in nepoklicani ljudje v organizacijah, predstavljajo, da je pomembno. Vsebine morajo biti napisane za uporabnike.

  • Share/Bookmark

3 odgovorov to “Testiranje kot čarobna palica”

  1. PiPi komentira:

    Hvala za tale post! Zbirka odličnih linkov in informacij.

  2. nada komentira:

    aha, se strinjam, profesionalno,kapo dol.

  3. Primož Žižek komentira:

    Thanks, za prijazne besede….

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !