Zakoni enostavnosti in spletna izkušnja

riba.jpgNekoč sem na morju videl napis ob pomolu: «Tukaj prodajamo sveže ribe!« Z družbo smo bili dobre volje in se malo pohecali: »Seveda, da jih prodajate tukaj, kje pa?« smo pričeli debato z rahlo začudenim dalmatinskim ribičem. »Jasno je, da jih prodajate, sicer ne bi oglaševali. Na morju smo, pričakuje se, da so ribe sveže!”, se nismo hoteli ustaviti. Lastnik prodajalne se je očitno strinjal, saj je že prihodnje jutro na drogu visel napis »RIBE!«

Izkazalo se je, da je to vse kar OBISKOVALCI potrebujejo, da razberejo sporočilo. Zgodbica se mi zdi zanimiva, ker lepo prikazuje, kako znamo ljudje komplicirati okrog povsem preprostih stvari. Težava je, da je preprostost zahtevna.

Kadar naletim na prispevek o zakonih poenostavljanja, se zato vedno ustavim in sem pozoren. Poenostavljajo lahko dobro le tisti, ki štekajo tematiko, ki jo poenostavljajo. Zato je ključno, da uredništvo spletnih mest vodijo ljudje, ki razumejo vsebine in poslovanje.

Vsebine ( brezplačno poglavje knjige Content Critical), Gerry Mcgovern) so ključ do visokih uvrstitev na iskalnikih, so tudi mreža v katero se ujamejo cele skupnosti, ki potem celo same ustvarjajo in porabljajo vsebine. Navidezni raj internetnih medijev je, da lahko tržijo vsebine, ki jih takorekoč nič ne stanejo.

Poslovna iznajdljivost spletnega mesta se mora ob koncu dne izkazovati tudi v pozitivni bilanci in rasti. Na spletnem mestu se kaže kot splet PRIORITETNIH funkcionalnosti in vsebin. Kaj je bolj pomembno za uspeh spletnega mesta, ko gre na primer za banko? Da uporabnik odpre nov račun, ali da preveri tečaj? Na ta vprašanja lahko odgovorijo le raziskave in meritve.

Marissa Mayer, podpredsednica in vodja produktnega upravljanja spletnih storitev pri Googlu, pravi na to temo: “Google ima funkcionalnosti, kot res komliciran švicarski nož, toda naša vstopna stran je, kot da bi bil nož zaprt. Je enostaven, eleganten, z lahkoto ga spustiš v žep. Toda, ko ga potrebuješ ima na voljo velik arzenal rešitev«.

Na večini spletnih mest poteka boj med različnimi vsebinami in storitvami, ki naj bi bile popularne med ljudmi in zato nujno prisotne na prvi strani spletnega mesta. Za kaj takega pa je potrebno poenostavljanje.

Poenostavljamo lahko pri izboru VSEBIN, KLJUČNIH POSTOPKOV in KLJUČNIH BESED.

 

Vir: fotka

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Zakoni enostavnosti in spletna izkušnja”

  1. Izidora komentira:

    Se strinjam. Logično je, da v svetu, kjer enostavnost določa izbor besed kraljujejo vrhunski pisci.

  2. Primož Žižek komentira:

    Evo, tule pa je dokaz, da so tekstopisci res iskani: http://hotjobs.yahoo.com/jobseeker/tools/ept/careerArticlesPost.html?post=33
    Thanks

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !