Na bloge pišite tako, da vam ne bo kdaj žal!

lingvist.jpgV reviji PC Format objavljajo simpatično rubriko Tako to gre… Nekaj dni nazaj sem v njej prebral zanimiv opis procesa nastajanja revije in v njem izsek: “Pa kaj ta piše? A je pri nas kdo pismen? Vejice, vejice, vejice!”, se sliši besede lektorice Barbare.” Pri PC Formatu to pomeni, da je revija v fazi lektoriranja. Članek opozarja na to, kako pomembno je delo lektorja pri kakovosti medija.

Jezik

Slovenskega knjižnega jezika se je moč naučiti v šoli in kasneje s prebiranjem slovnic, knjig, uporabo slovarja slovenskega knjižnega jezika, časopisov itd. Sam sem veliko tega preskočil, zato imam v zadnjih letih veliko dela z piljenjem vsega, kar je povezano s pisanjem.

Da bi zaščitil bralce moje knjige pred, kot bi Mateja rekla »mučenjem jezika«, sem pred meseci zaprosil za pomoč Mojco, ki ima IZKUŠNJE v založništvu in literaturi, da bi urejala moj knjižni prvenec. Vesel sem bil njene takojšnje privolitve. Bralcem namreč privoščim izčiščene zapise informacij, ki sem jih zapisal na nekaj manj kot 250 straneh.

Zato sem tudi pred časom poprosil Matejo, če lahko stilsko in vsebinsko preveri blog. Ker hočem ta del obrti izboljšati, ga prignati na nek nov, dostojnejši nivo.

Ona je freestyle novinarka in raziskovalka. Kar vrtoglavico sem dobil, ko sem prebral vsebino pisemca, ki je priletelo v moj mailbox. Da bi dobili občutek o čem govorim, objavljam delček elektronske lekcije:

»Morda bi se lahko malce discipliniral ter pisal kratke in jedrnate tekste. Vcasih pozabiš na pravila pisanja za splet, zato so nekateri teksti res predolgi. Saj vem, da so dolocene teme preobsezne in zares pomembne, a vseeno. Tukaj se morda se najbolje kaze neizčiščenost stila; se zgodi, da pleteniciš o eni in isti stvari ter jo (na nekoliko drugacen način) poveš v dveh ali treh odstavkih.

Piši jasno in enostavno. Preberi stavek dvakrat, trikrat… sedemkrat, če je treba. Pretehtaj vsako besedo. Je res potrebna? Vprasaj se, ali lahko uporabis drugo, bolj ustrezno, natancnejšo.«

Po prvih nekaj udarcih njene težke Alijevske pesti, sem se le privlekel na moja literarna kolena in se pobral. Saj ni bilo tako hudo:) Sem pa res bil kot jadro, ki se mora ukloniti vetru, da ga premika po morju. Ker ji zaupam.

Kdo pa bo pisal zgodbe, če ne pisatelji, novinarji, raziskovalci?

Mateja je pravoverna novinarka, poglobljen analitik in oseba, ki ima rada znanje in resnico. Skratka, o boljšem mentorju bi lahko le sanjal. »S toplo« roko me je poslala v kot. In mi posredovala nekaj dejstev o jeziku, pogojnih stavkih, zaimkih…

Včasih se vprašam, čemu? A ker verjamem v bloge, sem bloger. Blog je tudi izraz stila, načina življenja. Kateri razlogi so bili potrebni za pojav blogosfere in popularnost blogov pa je tudi zanimivo vprašanje. Del motiva je gotovo bolj kritičen odnos ljudi do medijev in realnosti, kot jo predstavljajo. Na blogih pridobiš informacije iz prve roke, neposredno pri viru.

Pridružujem se mnenju tistih, ki pravijo, da v času multimedijske realnosti, brez vrhunskega novinarstva ne bo šlo. Svet še kako potrebuje vrhunske novinarje!

Informativnost in verodsotojnost sta pomembna tudi na blogu

Internet je idealno okolje za trening, tudi za trening slovenskega jezika.

Internet je vedno work in progress. Tudi za tiste, ki smo zamudili kakšno učno uro v šoli. Progresivno razmišljanje.

Mora pa biti pisanje za splet res tudi vaja iz preverjanja informacij, prebiranja priporočenih povezav, navajanja virov ipd. Sam se potrudim objaviti informacije tistih avtorjev in navajati takšne povezave, ki zgodbi koristijo, so informativne, preverjenje in bralcu omogočajo nadaljne raziskovanje. Za vse to pa imam na voljo omejen čas.

Veščina pisanja je ena od najbolj iskanih veščin v povezanem svetu. Omogoča komuniciranje, poslovanje, povezovanje, druženje. Tudi poklici kot so spletni novinarji, besedilopisci in podobno, so med najbolj iskanimi kadri. Več kot dovolj razlogov, da se pri uporabi jezika in pri promociji njegove učinkovite rabe kar največ učimo drug od drugega.

Ker vem da je nemogoče dosegati boljše rezultate brez treninga pišem tudi o svojih izkušnjah še naprej bom raziskoval pojav interneta besede so misli misli so besede internet pogajanjajo besede dobro se je naučiti krmariti z njimi in med njimi tudi če sem in tja začnemo povsem na začetku

 • Share/Bookmark

7 odgovorov to “Na bloge pišite tako, da vam ne bo kdaj žal!”

 1. Fetalij W. Tyschew komentira:

  Jap, veščina pisanja je pomembna. Marsikdaj se je treba ustaviti, pomisliti, ali obstaja beseda, ki najbolj ustrezno opiše to, kar misliš. Lepo pa je, da te besede kar letijo iz glave in jih ni potrebno dolgo iskati.

  In pohvalno da se trudiš izboljšati… S kritikami pa se je potrebno naučiti živeti in vedeti, kdaj so tehtne in argumentirane in kdaj so zgolj škodoželjne.

  Nikoli ni dobro, če je prispevek predolg. To bralca ponavadi že na prvi pogled odbije od branja. Lažje je zadevo razdeliti na dva dela, tako obdržiš še zanimanje recimo, kakšen bo drugi del, bralec se bo vračal in pregledoval stvari, medtem ko čaka na nadaljevanje :) No ja, tako nekako razmišljam. Ne vem pa če so stvari dejansko take.

  LP, uživaj še naprej

 2. majakrizaj komentira:

  Pri nekaterih so standardi visoki, včasih dlakocepski…..imam občutek, da bi se radi novinarji in slavisti polastili blogosfere v podaljšani roki.Lepo je, da so zapiski tehnično dovršeni je pa nevarnost,da postanejo sterilni in izgubijo čar in zanimivo branje……..slovenski pravopis je zelo težak, okoren,tog………kakšno mehkobo le vključi, da spolzi skozi ušesa……ti ne bomo zamerili.Lp

 3. Pohar komentira:

  Mislim, da si kar malo preveč samokritičen. Dva dni nazaj sem v Financah prebral članek Dr. Alje Berglez, predvsem zaradi pompoznega naslova.
  Mirno lahko rečem, da je tvoje pisanje vsaj kakšen nivo nad tistim skrpucalom, pa nisem kakšen ljubitelj JJ – ja.
  Tako, da si komot enga pržegeš in si odpočiješ od knjižne slovenščine.

 4. NINIKA03 komentira:

  se strinjam

 5. Philk komentira:

  Hey ma man, whaz ap ?
  Check this one, in case you haven’t heard it before.

  http://www.davidicke.com/index.php/

  See ya !

  Bye

  Philk

 6. Primož Žižek komentira:

  Kul, sem samo na hitro preletel, pregledam in se vrnem.:)
  Hvala za obisk! Smo na vezi.

  Hvala tudi ostalim.
  P.

 7. hegu komentira:

  pravila so da se jih krši:) Ne, sej je res prav, da se naučimo komunicirat, do te mere, da znamo povedat to kar res hočemo. Drugače pa ostani zvest svojemu slogu, vejice pa itak še same ne vejo kam bi se postavile. Se bodo že morale tudi one prilagodit kdaj, ne samo mi..:)

  lp

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !