Vroč poklic: tekstopisec in pisec spletnih vsebin

albert-d-lasker.jpgKo se je Albert Lasker, eden od ustanoviteljev sodobnega oglaševanja v Ameriki, pridružil agenciji Lord & Thomas, v tistem času, tretji agenciji v ZDA, so zaposlovali enega tekstopisca in ga plačevali $ 15 na uro. Potem pa se je od nekod pojavil John E. Kennedy, kanadski policist, ki je postal tekstopisec in je Laskerja prepričal, da je pisanje oglasov kot »prodajanje v tisku«.

Lesker je kasneje dejal: »Zgodovina oglaševanja bi se nikoli ne napisala, če bi na prvem mestu ne zapisala Johna E. Kennedya, kajti vsak tekstopisec danes je voden s smernicami in principi, ki jih je utemeljil on.« Citat je iz odlične oglaševalske knjige Ogilvy on Advertising, Prion Books (1995, p. 190). David Ogilvy je eden najvidnejših tekstopiscov in oglaševalcev v zgodovini.

Lahko rečemo, da živimo v času novih Kennedyev, ki znajo ubesediti zgodbe na način, da so primerne za komunikacijo v omreženem, navideznem in večpredstavnem svetu. Manj kot sto let je, odkar se je rodilo oglaševanje, kakršnega smo poznali v dvajsetem stoletju. Vprašanje je, kako se bo oglaševanje spremenilo in kdo bodo novi bratje Saatchi, ki so na Otoku dosegli status super zvezd. Tudi Yahoo je tekstopisce uvrstil med pet najbolj iskanih kadrov v letu 2007.

Vidno je, da se oglaševanje preusmerja v bolj neposredne in osebne oblike komuniciranja, ki so hkrati bolj merljive in vzpostavljajo dva ključna cilja: zaupanje in ugled blagovne znamke.

Ne glede na spremembe v tehnologiji odnosov s trgom in potrošniki, so stil pisanja, atraktivnost in privlačnost besedil, inovativnost pri pisanju in koncepiranju zgodb še bolj pomembni kot doslej.

Prodaja zgodb in vključenost vse bolj pametnih potrošnikov v plemena, sledilce blagovnih znamk, zahtevata več kot oglaševanje prejšnjega stoletja.

 • Share/Bookmark

5 odgovorov to “Vroč poklic: tekstopisec in pisec spletnih vsebin”

 1. Zvesti bralec komentira:

  In koliko je “bratov Saatchi”?

 2. Primož Žižek komentira:

  Brata sta dva, pri čemer sta v Angliji in tudi drugod po svetu v zlati dobi oglaševanja dosegla status super zvezd, bila redna udeleženca zabav po metropolah in polnila časopisne stolpiče. Zaslovela sta kot “čudežna” oglaševalca. Čudovit je bil tudi njun štab v londonskem Green Parku. Sicer je agencija Saatchi & Saatchi njun poslovni otrok. Več o bratih Saatchi pa, kje drugje, kot v Wikipedi: http://en.wikipedia.org/wiki/Saatchi_and_Saatchi

 3. nada komentira:

  Tudi v Ljubljani je štab čudežnih dečkov z Rozino…. alias g. Crnkovič in g. Jonas, ki zapolnjujeta ves slovenski prostor od neta,časopisnih publikacij, radijskih komentarjev in TV oddaj…… kamor se obrnem vidim, slišim, berem C&J, ni da ju ni.

 4. Fraud komentira:

  Tako to gre… Ko si močan in poznan, si vsepovsod. Kdo je že rekel, da je s slavo tako kot z denarjem. Bolj, kot tvoje ime kroži, več učinkov da.

 5. mitjamavsar komentira:

  No .. Jonas in Crnkovič pač nista tekstopisca. Sta zvezdi, en ker je novinar, drugi, ker je burkač :D Ne en ne drug pa nista tekstopisca. Ker pač ni tekstopisev vsak, ki piše tekste.

  V Sloveniji je nekaj dobrih copyjev in nekaj tudi copywriterskih zvezd. Vsaka večja oglaševalska agencija (Pristop, Futura, Luna …) premore enega ali dva. A vendar zase rečejo, da niso tekstopisci, pač pa ustvarjalci idej. Če ločiš vizualno od tekstualnega, pač težko nastane dobra ideja.

  S kolegi društva KalIdej smo lani celo pripravili prvi copywriterski festival na svetu. http://www.kalidays.net .. Morda ga letos razširimo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !