Kdo ustvarja govorice in zakaj?

word-of-mouth.jpgV obdobju interneta se moramo kot družba soočiti z dejstvom, da poslovni uspeh vse bolj določajo govorice, ki krožijo med ljudmi. Raziskave kažejo kontraverzno situacijo: po eni strani smo vsi zadržani zaradi Velikega brata, hkrati pa se zdi, da smo pripravljeni javno deliti vse več informacij. Morda to počnemo proti svoji volji, toda raziskave so nedvoumne. Internet, blogosfera, spletni mediji, viralni marketing, digitalni dokumenti, ki krožijo po spletu, prispevajo k pojavu govoric in razširanju informacij.

Družbeni mediji, prepletenost informacijskih virov, razdrobljenost centrov odločanja, so pripeljali do edinstvenih družbenih okoliščin v znani zgodovini človeštva.

“Mediji imajo opravka z dvema trgoma, trgom oglaševalcev in trgom gledalcev in bralcev” pravi dr. Sandra Bašič – Hrvatin s Fakultete za družbene vede. Ker sodobna tržna ekonomija prinese potrošništvo, to pa bombandiranje z oglasi, se ljudje odzivajo na poseben način. Vse bolj ignorirajo motnje v okolici, kar oglasi vsekakor so.

Potrebo po informiranosti, ki še nikoli ni bila večja, pa zapolnijo z vsebinami, ki nudijo interaktivni in virtualni mediji. Najboljši med njimi so mnogokrat bolj neposredno pri viru dogajanja, vsebine pa nastajajo KOLEKTIVNO in skladno s SISTEMI UGLEDA, ki skrbijo za samocenzuro. Na ta način nove “nevidne množice” pridobijo ZAUPANJE ljudi. Zaupanje je ime igre.

Hkrati s tem so vse bolj dvomljive medijske vsebine, saj so njihovi poslovni rezultati vse bolj odvisni od oglaševalskih prilivov. In s tem postajajo novinarji vse bolj poslušljivi. “Namesto, da bi mediji poročali o tem, kar bi ljudje morali vedeti, poročajo o tem, kar želijo oglaševalci in drugi lobiji iz ozadja”.

Nekatere raziskave ali bolje rečeno, industrijske govorice, pravijo, da oddelki za odnose z javnostmi in zunanji spin doktorji, ustvarijo tudi do 80 % objavljenih vsebin. Če imaš POZORNOST imaš pol posla že opravljenega. Ostalo so procesi in dobro vodenje.

“Govorice in opravljanje dobijo domovinsko pravico v kulturah, ki se nenehno spreminjajo” pravi Robert X. Cringely, avtor knjige Naključni imperiji (kratka zgodovina Silicijeve doline). “Politika, finančni trgi, turizem, založništvo, zabavna industrija in posel z osebnimi računalniki, živijo od govoric”.

Očitno je, da so z novo tehnološko mrežo govorice še ojačane, saj so dostopne skoraj vsem in se eksplozivno širijo po medijskem omrežju. Goebbelsov propagandni koncept “En oddajnik na 10.000 sprejemnikov”, ki v svoji absurdnosti in brutalnosti govori o nekem drugem času, za katerega je bilo značilno, da so se govorice odvijale v “kontroliranem okolju”.

Centri javnomenjskega vpliva se pojavljajo tudi zunaj tradicionalnih “skrivnostnih hodnikov moči”: mediji, politika, kapital, NVO, javnomnenjski voditelji. Govorice danes ustvarjajo potrošniki, uporabniki, zaposleni, stranke, kolegi v sosednji pisarni, piarovci, študenti, blogerji…. To jim omogočajo omrežja: internetna in mobilna. Skratka, viri so veliko bolj razpršeni.

Veliko vprašanje v obdobju omrežene ekponomije in netokracije je, ali je mogoče z govoricami upravljati? Glede na to, da je večina novih velikih blagovnih znamk utemeljenih na govoricah (zanimiv primer je Google, ki ima rast s pomočjo govoric zapisano v svojih dokumentih) in publiciteti, je vprašanje zanimivo ne le kot fenomen, temveč ima tudi svoje realne ekonomske konsekvence. Izgradnja blagovne znamke lahko stane manj. Vsaj za tiste, ki znajo poseči v moč govoric na pozitiven in konstruktiven način. Poslovneži so to že spoznali.

Na to temo bom v naslednjih tednih predstavil nekaj intervjujev z zanimivimi osebnostmi.

  • Share/Bookmark

4 odgovorov to “Kdo ustvarja govorice in zakaj?”

  1. meme komentira:

    Kje pa je bil objavljen citat profesorice s FDV?

  2. Primož Žižek komentira:

    Citat je iz intervjuja v Vikend Magazinu. Lp P.

  3. mitjamavsar komentira:

    Pozdravljen Primož! Sem te našel v backlinku .. Odličen post. In sem vesel, da imam po dolgem času v rssju nov skrajno berljiv vir vsebin!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !