Blogi so (lahko) blagovne znamke

virtual-friends.jpgVelja ocena, da se na internetu vsak dan pojavi najmanj 80.000 novih blogov. Številka je gromozanska. Da bi se trend upočasnil, za to ni razloga. V napovedi Economista za leto 2006, ugleden in priznan novinar in avtor, Jonathan Fenby iz Earlywarning.com pravi: “ Spletna mesta in kanali, ki vzpodbujajo participacijo bralcev bodo še naprej cveteli, s pomočjo “civilnih” novinarjev, ki se bodo zaposlovali, ne le s pisanjem; vse več jih bo objavljalo tudi fotografije, zvok in filme”. Kaj to pomeni za spletno okolje ali naš blog?

Eden od pojavov, ki ga lahko napovemo je ta, da bo zaradi nakupov Microsofta in podobnih velikanov, ki v blogosferi iščejo priložnosti za rast, sistem blogov pridobil več pravil in standardov ter tako postal bolj uporaben. Svobodna narava interneta je namreč omogočila pojav milijonov blogov, ki so po vsebini, z vidika uporabnikov, zelo vprašljivi, saj se vsebine, tudi zelo radikalne, prosto objavljajo. Kjer so milijoni ljudi, tam so tudi monetarni milijoni.

To je dobro za svobodo govora, takšna praksa pa zaradi nizkih standardov kakovosti vzpodbuja nezaupanje do virov informacij. Brez zaupanja uporabnikov blog (bloger?) ne more preživeti. Z drugimi besedami, spletna mesta bodo preživela le z bolj odgovornim ravnanjem. Potrebno bo pač vplivati na kakovost blogosfere, tudi pri nas.

Resni ponudniki vsebin modo morali sprejeti dejstvo, da se ne bo mogoče izogniti odgovornosti. Po napovedih strokovnjakov, se to ne bo zgodilo s kakršnimi koli pravnimi pritiski. Zaradi kapitala, ki ga v blogosfero investirajo informacijska podjetja, se bodo “pojavili informacijska spletna mesta – majhna po številu, a pomembna po vplivu – ki bodo sprejela koncept interneta, ne le kot okolja za razširjanje predsodkov in uveljavljanje lastnih interesov”, pravi Fenby.

Slednji je v svojem zapisu verjetno tudi pravilno ugotovil, da bo morala “ideja o internetu, kot popolnoma svobodnem mediju, vsaj v kakšnem segmentu dati prednost praktičnosti, če želi, da bo internet realiziral svoj potencial kot komunikacijsko orodje”.

Gerry McGovern pravi, da “gre pri internetu bolj za krčenje, kot množenje vsebin”. V to nas sili tehnologija in navade uporabnikov. V vsesplošni poplavi informacij je edina pot do zvestih uporabnikov v dobrem razumevanju njihovih karakteristik ter jim ponuditi pravo mero kredibilnosti in vključenosti v nastajanje vsebin.

Skupnost avtorjev prispevkov, se bo znotraj jasno začrtanih kriterijev, oblikovala v prepoznavno celoto – mrežo informacijskih blogov. Te mreže bodo prepoznane na iskalnikih, ki temeljijo na algoritmih popularnosti, povezanosti oz. ločevanju med verodostojnimi in manj zanesljivimi viri spletnih nformacij.

To učinkovito sklene krog grajenja spletnega zaupanja; ustvarile se bodo redke, a zelo vplivne virtualne skupnosti. Takšna struktura: vsebine, avtorji, uporabniki tvorijo tudi kakovostne elemente lovemarks*. To pa odpre vrata močni blagovni znamki, možnostim vplivanja, monetizacije, prepoznavnosti.

*Lovemarks je registrirana blagovna znamka.

 • Share/Bookmark

4 odgovorov to “Blogi so (lahko) blagovne znamke”

 1. Izidora komentira:

  Res je. Tudi v Sloveniji mora nekega dne iti na bolje, ko gre za bloganje. Še povezava na zanimiv white paper: http://www.publicrelationsonline.com/files/MeasuringBloggerInfluence61205.pdf

 2. Ergo komentira:

  O.K. Ampak pri nas samo nekaj deset spletnih mest sploh obišče dovolj ljudi da so zanimiva za oglaševalce. Kje je denar?

 3. mitjamavsar komentira:

  1000 sajtov s 100 prikazi je oglaševalski prostor, enakovreden enemu sajtu s 100.000 prikazi. Denar priteče po teoriji dolgega repa (long tail), recimo s pomočjo kontekstualnega oglaševanje, kot sta http://ads.google.com in slovenski http://toboads.si

  S bloganjem na “high paying” ključne besede so mnogi postali dolarski milijonarji. Google je prav zaradi tega sistema najvrednejša firma na planetu!

 4. Primož Žižek komentira:

  Se strinjam, Mitja. Spremljam precej blogerjev po svetu in njihove načine monetizacije. Najbolj profitne oblike so kontekstualnega značaja, bodisi zakup ključnih besed ali namestitev AdSense oglasov. Precej jih tudi povsem samostojno trži oglasni prostor v obliki benerjev. Vse bolj se uveljavlja tudi t.i. endorsement, kjer znani blogerji, na subliminalni način, promovirajo izdelke, storitve, izkušnje. Pri čemer gre bolj za koncept “product placement”, ki je bil značilen predvsem za Hoolywood. Vsekakor je osnova ustvariti spletno skupnost. Konteksutalni oglasi ali iskalni marketing okoli posameznih besed je profiten (tako predvsem praktiki v ZDA), kadar je število iskanj določene besede najmanj cca 50.000 iskanj na leto.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !