Vroča razprava: ksenofobija na forumih

freedom-of-speech.jpgVečkrat sem bil priča vročim razpravam o pravilih igre na forumih. Tokrat poteka takšna razprava v Novem mestu, kjer se zopet soočajo z ukinitvijo še enega foruma. Uredniki se sprašujejo, kako in kaj, kdo je za kaj odgovoren ter ali imajo forumi sploh smisel. Verjetno tudi vi opažate, da se vse več forumov preprosto ukinja. Zakaj? Menim, da je to povezano z ugotovitvijo, da uporaben forum zahteva vsaj dve sestavini uspeha: kakovostne vsebine in skupnost. Za oboje je odgovorno kakovostno uredništvo.

Sam sem med drugim tudi urednik Novomesto.org, ki je skozi vse leto napadan s strani nekaterih varuhov “morale”, ki pa jih lahko utiša le dejstvo, da je forum bran, ima veliko obiska in kar je najpomembneje, povezuje vse močnejšo spletno skupnost. V manj kot letu dni je bilo objavljenih okoli 5.500 zapisov, svoje misli pa je prispevalo več sto ljudi. To se mi zdi za provincialno mestece, kot je Novo mesto kar lep uspeh. Skupni doseg foruma je bil doslej okoli 4.000 unique obiskovalcev.

Po 10. aprilu bomo zadevo posodobili in vključili tudi nove zanimive vsebine, ki bodo še prispevale k razvoju skupnosti, med njimi wiki stran za projekt Novo mesto 2020, uvedli bomo sistem avatarjev, hkrati pa lansirali nekaj novih, za lokalno sceno, primernih in aktualnih vsebin. O dogajanju in posodobitvah vas bom obveščal.

Danes vam ponujam tri povezave, na katerih si lahko preberete razvoj dogodkov, ki so botrovali temu, da je regionalna radijska postaja Studio D preprosto ukinila forum. Vse skupaj je začel www.park-on.net, lokalni web klon istoimenskega mestnega časopisa, razprava se je razplamtela tudi na Novomesto.org, za finalno epizodo pa so, z ukinitvijo foruma poskrbeli na Studiu D.

Morda zgodba ne bi bila tako zanimiva, če bi ne v zadnjih mesecih prejel vsaj 20 telefonskih klicev na temo, kako upravljati forum, češ, da s pisci nemogoči, kakovost prispevkov pa na meji sprejemljivega dobrega okusa. Tudi Novomesto.org je bil prostor, kjer so nekateri zapisali čudne reči, ki smo jih seveda umaknili. Ni pa to preprečilo tudi policijskih preiskav ip-jev. Na srečo, se je za vse pisce in medij zgodba končala o.k., brez posledic.

V eletronskem intervjuju za Park sem povzel nekatera pravila, ki jih uporabljam pri urednikovanju tega konrketnega spletnega mesta. Seveda imam na različnih spletnih mestih različen sistem za odločanje, a nekatere temeljne lastnosti urednikovanja so si pač podobne. Tukaj je nekaj mojih preprostih uredniških pravil (ko gre za Novomesto.org):

1. Novo mesto
2. Publika mora biti
3. Če želiš publiko, potrebuješ vsebine
4. Zanimive vsebine so polemične
5. Cenimo dobre pisce
6. Dopusti oblikovati mnenja
7. Omogočaj soočenje različnih pogledov
8. Vzpostavi napetost
9. Razvijaj toleranco
10. Cenzuriraj po vesti
11. Vse odločitve dokumentiraj

Tako nekako izgleda moj notranji kompas. Seveda pa se s sodelavci trudimo odpirati aktualne in zanimive teme. Teh programskih niti je bilo doslej že preko 480, prijavljenih uporabnikov foruma pa nekaj čez sto. Seveda ne manjkajo povezave na relevantne vire informacij o tem, kaj je na spletu zaželjeno in v okviru pravnih norm, ki urejajo to področje.

Ko gre za kočljive situacije se vedno posvetujem tudi s kakšnim pravnikom. Pogovor z enim od njih bom objavil v kratkem.

Veliko varnega srfanja in spletne participacije vam želim še naprej.

 • Share/Bookmark

5 odgovorov to “Vroča razprava: ksenofobija na forumih”

 1. Mira komentira:

  Hvala za post. Tudi sama imam ves čas podobne probleme. Cel dan sem na terenu, a preverjam e_pošto in poskušam slediti dogajanju na našem forumu. Velikokrat me je že imelo, da bi ga preprosto ukinila. Še posebej “zanimivo” je, kadar se odpre tema, ki vzpodbudi ogromno nesmiselnih “post na post” debat. Zadnjič sem preverjala informacije na spletnih mestih političnih strank (zgodba o imenovanju guvernerja) in ugotovila, da so nekatere med njimi preprosto umaknili. Bo to postala praksa? Kakšna je vloga forumov danes?

 2. Marcipan komentira:

  Dileme ostajajo iste kot si jih izpostavil v januarskem članku http://mobilnipotepi.blog.siol.net/2007/01/28/koliko-svobode-komentatorjem-na-blogih/#comments Še vedno zagovarjam mnenje, da naj cenzura poteka po redu: urednik teme ali glavni urednik (če je le eden) naj pozove avtorja k popravku neprimernih vsebin, šele v primeru ne samopopravka, ali če tehnologija foruma ne omogoča samopopravkov, naj se objava (z argumentacijo) izbriše.

  Strinjam se, da se morajo mnenja kresati in kot je rekel včeraj Rudi Čebulj, ki se je poslovil kot član predsedstva ŠOS: “Hvaležen sem vsem, ki ste me podpirali … najbolj pa sem hvaležen tistim, ki se z mano niste strinjali, kajti vi ste mi kravžljali možgane in me prisilili v ponovni razmislek mojih odločitev.”

  Zanimivo bo spremljanje razvoja intuitivnih obrazcev za vpisovanje mnenj, ki bodo strojno onemogočali neprimerne objave – smo pa še daleč od tega.

 3. Primož Žižek komentira:

  Pozdravljen, Marcipan!
  Strinjam se s prvim odstavkom. Kakšne so izkušnje? Velikokrat sem pozval avtorje zapisov, da spremenijo zapis ali ga umaknejo, pa je izmed vseh piscev reagiral le eden.
  Res je tudi, da je to povezano z nivojem administrativnih pravic, na katere si opozarjal pri debati o blogih. Tudi sam sem zato, da imajo vsi pisci pravico urejati svoje zapise. Težavo pa vidim v tem, da je ideja nekoliko konkroverzna, saj želi vsako uredništvo prav z določanjem adminsitrativnih pravic skrbeti za pozitivno selekcijo. Sam vidim zaščito urednika, kadar umakne vsebine v jasnih PRAVILIH igre na določenem spletnem mestu.
  Glede strojnega onemogočanja neprimernih objav. Indeksiranje in filtri, mislim, da bo šlo v to smer. Vse bolj pa je jasno, da so tudi v Sloveniji, vse bolj potrebni kakovostni web uredniki. Iz prakse vem, da v marsikaterme slovenskem podjetju razmišljajo o tem.
  V ZDA na primer na trgu vlada pravo pomanjkanje strokovnjakov z vseh mogočih web področji: najbolj SEO, web editiing in social media eksperti in praktiki. Kaže torej, da nismo osamljeni:)
  Praksa weba, ni izjema. Iz poraza, v poraz, do končne zmage:)

 4. hegu komentira:

  Power to the people!

 5. nada komentira:

  Hočeš nočeš meja in pravila morajo bit.Prav je, da imajo ljudje priložnost povedat oz.napisat svoje mnenje, kajti tlačenje in negiranje čustev pospešuje nestrpnost in agresijo v okolici, na uredniku pa je, da usmerja,graja ali briše.
  Vsak človek potrebuje učitelja zato, da nauči nas in mi otroke in oni vnuke.
  Pravila so zato, da se jih spoštuje, kdor jih krši naj bo opozorjen in nato kaznovan.Definitivno brez kompromisa.

Komentiraj