Googlov Pay per Action: nova oglaševalska revolucija

pozornost_blogi.jpg

Kot ugotavljajo celo oglaševalci sami, je internet dokončno podrl meje med starim in novim. Moč imajo uporabniki in kupci. Denar pa tisti, ki uspešno in stroškovno učinkovito dokažejo svojo učinkovitost. Google je v tem oziru pionir svetovne scene oglaševanja. Tokrat je gigant udaril z novim oglaševalskim modelom, kar smo med blogerji pričakovali že dlje časa.

Googlov Pay Per Action pomeni za oglaševalsko industrijo nov izziv. Kajti bolj merljive metode učinkovitosti oglaševanja si je težko zamisliti. Pri modelu Pay Per Action gre za metodo direktnega marketinga pripeljana do skrajnosti. Kaj to pomeni za prihodnost oglaševanja, kakšne spremembe se nam obetajo?

Pogled v oglaševalsko kristalno kroglo

Statistike oglaševalskih vlaganj kažejo, da internetno oglaševanje povsod po svetu močno raste. Tudi pri nas nismo nobena izjema. Pri 130 mio evrov neto prihodkov oz. 377 mio evrov bruto prihodkov, je prav internet med vsemi mediji v oglaševalskem kolaču beležil tudi največjo rast, kar 18 %. Spletno oglaševanje je sedaj pri 1.8 % deležu. Celoten oglaševalski kolač v Sloveniji pa je v preteklem letu zrasel za 8 %.

Novi poslovni modeli, nove sinergije

Če upoštevamo trende na tržišču, potemtakem sploh ni čudno, da je Enaa.com (spletna trgovina s preko 10 mio evrov prihodkov) oz. Gambit Trade odkupil slovenski imenik Slowwwenia. Aljoša Domijan, solastnik podjetja Gambit Trade ocenjuje, da se bo »naložba povrnila tretje leto»v treh letih«.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Googlov Pay per Action: nova oglaševalska revolucija”

  1. Matej komentira:

    V Sloveniji nismo osvojili še niti aukcijskega modela oglaševanja. Podjetniki pravijo, da zato, ker se ne splača. Kaj pa vi?

  2. Primož Žižek komentira:

    Pozdravljen,
    res je, da princip avkcije pri nas še ni v praksi. Sam to pripisujem velikosti trga in stopnji razvitosti konkurence. Trenutno se Najdi.si nima česa bati. Nekaj več dinamike zna vnesti nov lastnik Slowwwenia.com. Zanimivo pa bo videti tudi, kako se bo trga lotil Google, ki že oglašuje delovno mesto tudi v Sloveniji.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !