Zato je potrebno povedati zgodbo o mestih

vancouver.jpgLondonski the Economist Intelligence Unit (EIU) vsako leto predstavi sezname mest, ki so najbolj in najmanj priljubljena kot okolje za urbano življenje. Končne ocene komisija oblikuje na podlagi faktorjev kot so riziko, infrastruktura, varnost, dostopnost do izdelkov in storitev… Najbolj priljubljena mesta v letu 2005 bila iz Kanade, Avstralije in Zahodne Evrope.

Katera so najbolj in najmanj za življenje priljubljena mesta na svetu?

Najprej zmagovalci: Vancouver, Melbourne, Dunaj, Ženeva, Perth, Adelaide, Sydney, Zurich, Toronto in Calgary. In še poraženci: Teheran, Douala, Harare, Abidjan, Phnom Penh

Mesta so že zdavnaj postala velikanska turistična središča. Napovedi pravijo, da bo število ljudi, ki potujejo iz dežele v deželo in iz mesta v mesto, letno naraščalo za 3 – 5 %. To je eden izmed načinov izražanja, kako rasteta mobilnost in globalizacija. Mnoge metropole si želijo odrezati kos naraščujoče turistične pogače. Bogati Zahod, novi milijonarji iz Vzhoda, vse bogatejši srednji sloji, letala, nizke cene, globalno gospodarstvo, internet je le del pojavov, ki so pospešili razvoj potovalne industrije.

In katerim mestom sveta to najbolj uspeva?

Seznam, ki ga je oblikoval spletni portal Leisure + Travel je za najbolj priljubljena turistična mesta imenoval: Firence, Rim, Bangkok**, Sydney, Chiang Mai, Cape Town, Buenos Aires, New York, Beirut**, San Francisco.

 

Prihodnost je v zgodbah – Dodatek P.P. (Post Post)

»Obstaja turizem, usmerjen h kulturi, kupovanju in zabavi, vzamete si kratke počitnice in skočite v London, New York, Pariz ali Milano. Poleg tega je v zadnjih letih zelo naraslo potovanje iz poslovnih razlogov – četudi je vse več možnosti za elektronske načine srečevanja – in to se bo nadaljevalo, četudi zdaj niha. Osebni stik iz oči v oči, z jasno vidno govorico telesa imajo ljudje rajši. Zato je potrebno povedati zgodbo o mestih. Nekatera mesta smemo že zdaj imenovati pripovedovalci zgodb. Pariz je izrazit primer.

Vodilna zamisel govori o »joie de vivre« in romantiki; prevladajoči arhetip je ustvarjalec, ki s svojimi izrazi vzpostavlja neki svet, ki druge pritegne, bodisi na področju glasbe, umetnosti ali arhitekture. Dodajte k temu dejstvo, da Pariz povezujejo bolj z ženskimi značilnostmi in ga štejejo za razumevajočega in dovoljuje izživetje, materinsko mesto. Poglejmo si njegove lastnosti:

Glavni junak je obiskovalec, ki kot turist pride v mesto, da bi postal njegov del, kar bi ga obogatilo in spremenilo. Pomočniki so Pariz in njegovi prebivalci, bistroji, muzeji, varieteji itd. Simbolizirajo ga Eiffelov stolp, gradovi in bulevarji. Kajti pomagajo glavnemu junaku – nam. Dobra vila bi lahko bila potovalna agencija, ki je omogočila izlet. Protijunaka sta dolgčas in pomanjkanje »joie de vivre. Publiko sestavljajo vsi ljudje, ki jim pozneje pripovedujemo zgodbo s svoje poti v Pariz.

Kaj pa zasnova zgodbe? Glavni junak, obiskovalec, jo ima pravico ustvariti sam. Sami pišete scenarij, a sinopsis, navdih, vas že čaka, obrisi zgodbe so pripravljeni«, slikovito opiše ta fenomen Rolf Jensen, lastnik podjetja The Dream Company.

Kot v drugih industrijah se bo tudi konkurenca za pozornost med mesti le še okrepila. Vse težje bo pridobiti pozornost in s tem vzpostavljati blagovne znamke oz. odnose s potencialnimi obiskovalci, vlagatelji, novimi prebivalci.

Soočamo se s prihodnostjo, ki se je že začela: pripovedovanjem zgodb o mestih. Ko se vse več mest spopada z izzivom prepoznavnosti in vidnosti se konkurenca za pozornost krepi. Na portalu Citymayors.com na primer se boj za najboljše zgodbe udejanja skozi izbore za naj mesta, naj župane in županje, zapise o zgodovini, kulturi, arhitektih, ki so mesta oblikovali itd. V prihodnosti komuniciranja o mestih gre za to, kdo zna povedati najboljše zgodbe in spraviti sporočilo do ciljnih skupin. Internet je zato postal eden od ključnih veznih členov turistične in popotniške verige.

** Seznam najboljših mest na svetu je bil oblikovan pred vojno v Libanonu in udaru na Tajskem, ki se je zgodil septembra 2006.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Zato je potrebno povedati zgodbo o mestih”

  1. matjaz komentira:

    Hvala Žižek za ta prispevek, pravkar sem preletel ves svet… tudi sam sem (bom!) mobilen.

  2. Izidora komentira:

    Zdi se mi, da vzhodnoevropske države niso primerno zastopane, ker upoštevajo faktorje, kot si jih opisal. Čeprav je v vzhodni Evropi izkušnja glede na cene, dobra. Mesta, ki so navedena kot zmagovalna, so dejansko čudovita.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !