McKinsey pravi: gospodarstvo vlaga v splet 2.0

web20.jpg

Rast popularnosti spletnih orodij, ki jih poganjajo vsebine in navade uporabnikov je usmerila pozornost na skupino orodij ali bolje pojav Splet 2.0. Ker je bilo objavljenih mnogo komantarjev tudi na dejstvo, da so o Oglaševanju 2.0 govorili na letošnjem Sofu, se o tem ne bi razpisal. Lahko se le pridružim tisti, ki menite, da je bolje zdaj, kot nikoli!

Zato pa so na pojav očitno bolje pripravljeni v tujini. Za tale zapis o pojavu spleta 2.0. se bom »naslonil« na zadnje New in IT poročilo svetovalnega podjetja McKinsey, ki je managerje po vsem svetu povprašal o njihovih pričakovanjih in vlaganjih v zvezi s temi orodji in tehnologijami.

Raziskava je pokazala široko, a zadržano zanimanje za trend. V splošnem so s svojimi vlaganji v tehnologije spleta 2.0 managerji zadovoljni, pomembno pa je tudi, da novo internetno okolje dojemajo kot strateško pomembno.

To se mi zdi še posebej pomembno, saj pri svojem delu ugotavljam naslednje: višje v hierarhiji podjetja, kot se razpravlja o internetni strategiji, bolj kakovostne in poslovno učinkovitejše spletno mesto ima podjetje.

V splošnem respondenti v McKinseyevi raziskavi odkrivajo, da jih ne zanimajo nujno najbolj izpostavljena orodja spleta 2.0, kakršen je na primer blog, temveč je zaznati, da več pomena pripisujejo tehnologijam, ki omogočajo avtomatizacijo in mreženje.

Kako so podjetja zadovoljna s svojimi vlaganji v splet 2.0 doslej?

Nekaj zanimivejših ugotovitev:

 1. Več kot tri četrtine managerjev pravi, da nameravajo ohraniti ali povečati vlaganja v tovrstne tehnologije
 2. Okoli polovice jih je zadovoljni z dosedanjimi vlaganji, čeprav nekateri obžalujejo, da niso bolj izrabili svojih internih kapacitet za razvoj teh orodij
 3. Trgovci, ki so bili do novih tehnologi precej zadržani sedaj aktivno vstopajo na teren interneta. Podobno zahodna podjetja vidijo priložnost za tovrstna vlaganja predvsem na rastočih trgih Indije in Latinske Amerike.

Kakorkoli, splet 2.0 je nova promocijska bravura interneta, ki jo je s svojim poimenovanjem pričel Tim O’Reilley, kateremu prepuščam tudi zaključno besedo, ko gre za opis novih modelov prihodnje generacije software rešitev oz. razlik med spletom kot smo ga poznali do pojava 2.0 in pred tem.

 • Share/Bookmark

4 odgovorov to “McKinsey pravi: gospodarstvo vlaga v splet 2.0”

 1. Izidora komentira:

  Oglaševalci naj se dobro pripravijo. Nekateri oglaševalski “guruji” napovedujejo hude spremembe, v smislu nadaljne segmentacije medijskega prostora.

 2. matjaz komentira:

  Nisem prepričan, če je Primož to že napisal, na Otoku je namreč letos spletno oglaševanje po budgetu preseglo oglaševanje v tiskanih medijih, tako da, Izidora naj dodam, če še niso pripravljeni, bo kmalu za njih prepozno!

 3. Philk komentira:

  Stari, ne se sekirat zarad bedakov. Škodi zdravju.

 4. Primož Žižek komentira:

  Thanks. P.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !