Preference po Hollywoodsko

hoollywood.jpgVzpon znanja o delovanju omrežij nam pomaga razumeti marsikateri fenomen na novo. Ena od ugotovitev znanosti je, da ljudje bolj zaupamo tistemu, ki je bolj popularen. Na internetu na primer je znano, da je število povezav, ki kažejo na spletno mesto eden od ključnih pokazateljev, kako popularno je spletno mesto. Dober primer, kako deluje moč povezav je Hoolwywood.

Spletna mesta, na katere je povezanih več spletnih mest, tako imenovana vozlišča, imamo ljudje raje, bolj jim zaupamo, kot osamljenim spletnim centrom. Prej bomo torej izbrali tista vozlišča, ki jiih poznamo in ki povezujejo veliko ljudi.

Poglejmo, kako to poteka v Hollywoodu, v prestolnici boja za pozornost, kjer pozornost šefov morda pomeni začetek slavne in uspešne kariere.

Ključni odločevalci v zabavljaštvu so producenti, ki morajo pri izboru igralcev za vloge izbirati med dvema faktorjema: skladnost igralca in vloge ter popularnost igralca ali igralke. Producent dobro ve, da sta to ključna elementa uspeha.

»Igralci z več filmi imajo več možnosti, da bodo izbrani. Igralci, ki so dlje na sceni in so igrali v večih filmih, so tudi bolj povezani. To povzroči Kavelj 22 situacijo, in razlog zakaj je v Hollywodu tako težko uspeti.”

Kdo so torej najbolj vplivni igralci? Če sodimo po rezultatih, ki jih je odkrila Barabasijeva skupina, gre za kombinacijo tistih igralcev, ki so veliko igrali in tistih, ki so nastopali v različnih žanrih. Ne Tom Hanksi, ne Humphrey Bogarti niso med njimi. Temveč karakternimi igralci kot na primer Rod Steiger, Donald Pleasance in Christopher Lee. V današnjem Hoollywooodu pa je izmed vseh igralcev najbolj povezan, kako zanimivo, predsednik iz Zahodnega krila, Martin Sheen.

K poenostavitvi problema nadobudnih igralcev ne prispeva niti dejstvo, da se vsako leto med novimi filmskimi imeni Hollywoda pojavi preko 15.000 različnih imen. Problem je v tem »da moraš biti poznan, da prideš do dobrih vlog, toda da bi bil poznan potrebuješ dobre vloge«, pravi Albert-Laszio Barabasi v knjigi Linked.

Za dodatno branje s področja kompleksnih družbenih omrežij je na spletu objavljena doktorska disertacija z naslovom Evolution, Hierarchy and Modular Organisation in Complex Networks, ki jo je izdelal Erzsebet Ravasz, pod mentorstvom prej omenjenega prof. Barabasija. Zanimiva pa je tudi debata sodelujočih v radijski oddaji Science Show (ABC) iz leta 2004.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Preference po Hollywoodsko”

  1. Pero komentira:

    Pravzaprav sta pomembna tako obseg, kot kvaliteta povezav. Urejenje povezav in optimizacija za iskalnike sta ključni področji za podjetja, ki želijo uspeha na iskalnikih.

  2. ervinator komentira:

    Fino. Pri interpretaciji je pa treba paziti, kaj smo v resnici merili …

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !