Zakaj visoko na iskalnike?

Vse odkar se je pojavil Google in kot peščeni vihar preoblikoval virtualno pokrajino, se skupaj z rastjo celotnega interneta, povečuje zavedanje o tem, kako so iskalniki spremenili uporabniško izkušnjo na internetu.

Iskalni marketing je prisoten že 6 let. Industrija na veliko raste, kar pomeni, da vse več podjetij na iskalnike vlaga denar. Veliko denarja. Samo na Google v prvem kvartalu tega leta več kot štiri milijarde $. Razvoj zadnjih petih let, ki se je dogajal na internetu, je marsikatero podjetje ujel nepripravljeno.

Predrzni in marljivi so že nekaj let prisotni na iskalnikih. Aktivno želijo vplivati na vrstni red rezultatov. Ostali spoznavajo, da je internetni trg zelo skoncentrirana dejavnost in da se je na vrh pravzaprav težko prebiti. Še posebej, če gre za močno konkurenčno branžo, v kateri je internet postal okolje poslovanja: turizem, finance, mediji, knjige… Zmagaš le, če si na vrhu. Čisto na vrhu, po možnosti. Vrhovi seznamov popularnosti so od nekdaj fetiš ljudi. Privlačijo publiko. Najbolj popularno bo postalo še bolj popularno. To potrjuje tudi dejstvo, da je prva stran na iskalnih deležna okoli 80 % vseh klikov na povezave, ki se izpišejo ob vpisu določenega pojma.

Zdi se, da prehaja trg iskalnega marketinga tudi v Sloveniji v naslednjo fazo, večje zrelosti, kjer je prisotnih že precej potencialnih oglaševalcev (tvegam oceno okoli 30 – 40 %). To pomeni, da vstopa na trg iskalnega marketinga vse več podjetij. Tudi tistih, ki so bila tradicionalno bolj zadržana. Težava je le v tem, da rezultatov na iskalnikih ne moreš izsiliti. Seveda ste lahko na Googlu vedno prvi, le da boste za to krepko plačali. Seveda pa se na tem svetu vedno najde nekdo, ki je močnejši. In že smo pri kavlju 22.

Kje je rešitev? V prefinjeni uporabi koktaila elementov, ki odločilno vplivajo na popularnost in relevantnost spletnega mesta: optimizacija vsebin (poslovno, uredniško, dramaturško, konceptualno., slogovno…), zakupi ključnih besed na absolutno nujnih pozicijah (najbolj donosni in za trženje na internetu primerni proizvodi in storitve…), izboljšanje uporabniške izkušnje, povečanje popularnosti spletnega mesta z uporabo različnih orodij, ki so na voljo, podpora uporabnikom…

Pogosto me vprašajo, koliko naj bi o tehnologijah interneta vedel marketingar, prodajalec, piarovec, direktor… Odgovor ni enostaven. Mislim, da je osnova v vprašanju, koliko kompetenc potrebujemo, da lahko vodimo in nadziramo proces v korist naših organizacij. Različni menedžerji spletnih mest so med seboj zelo različni. Ni pravil. So le neki standardi: poznavanje poslovanja in ciljev svojega podjetja, poznavanje osnovnih orodij interneta, poznavanje osnovnih tehnologij v ozadju. marsikdo med menedžerji spletnih mest zna programirati, piše bloge, sodeluje v spletnih skupnostih, vsi so tudi navdušeni nad novimi tehnologijami in sodobnim načinom življenja, radi se igrajo s podatki in vzorci…

A še vedno ni pravila. RAZEN ENEGA: NI USPEŠNEGA SPLETNEGA MESTA BREZ TIMSKEGA DELA.

Tako opažam nekaj lastnosti učinkovitih internetnih timov:

- Veliko znanja

- Izrazito timsko delo

- Skoraj osebni odnos do razvoja spletnega mesta

- Prisotnost različnih profilov: inženirji, ekonomisti, tržniki, strokovnjaki za odnose z javnostmi….

- Vključenost uprave v početje internetnih oddelkov.

- Finančna podpora internetnim oddelkom

- Doslednost

- Dobro načrtovanje in monitoring rezultatov

Zadnje se mi zdi najboljši pokazatelj, da se poslovnemu internetu obetajo še boljši časi.

Zakaj je iskalni marketing takšen cunami? Ker je donosen. Zelo donosen.

Kaj pomeni vodenje spletnega mesta s pomočjo številk, dejstev, raziskav, analize uporabnikov, merjenjem konkurence? Rast. Prednost pred konkurenco. Donosnost. Učinkovitost. Varčevanje. Inovativnost. Avtomatizacijo.

Iskalni marketing ima tudi drugo stran. Reče se ji: ideje, inovativnost, pisanje, tekmovanje, konkurenca, donos, uspeh, energija, insajderske informacije, mreža, vztrajanje, testiranje.

Iskalniki so termometer spletnih trgov.

 • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Zakaj visoko na iskalnike?”

 1. mitjamavsar komentira:

  “Pogosto me vprašajo, koliko naj bi o tehnologijah interneta vedel marketingar, prodajalec, piarovec, direktor…”

  Včasih bi si sam želel več takih vprašanj. Prepogosto je tako, da marketingarja, prodajalca, piarovca in direktorja stvari ne zanimajo, ker pač hodi v službo od osmih do štirih in se “spo zna” na neke druge “svoje” zadeve ….

  In vedno bolj zažiga vprašanje: Kako za vraga izobraziti te kadre? Kako jim sploh zbuditi zavedanje, da internet krvavo potrebujejo!?

  Energija in lakota po znanju, ki jo je srečati v spletnih timih, bi še kako koristila mnogim nespletnim podjetjem.

 2. Izidora komentira:

  Pa še vsi se delajo, da “verjamejo v boga”. Mali bogovi.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !