Second Life in zakoni uspešnega virtualnega življenja

second_life.jpgOmrežena virtualna okolja zorijo v privlačne forme komuniciranja in interakcije s potrošniki, zaposlenimi, partnerji. Poslovnega sveta ta novi trend ne bo “postavil na glavo” še nekaj časa, a tisti ki gradijo na inovativnosti in progresivnosti, trenda virtualnih svetov ne morejo spregledati. Po napovedih podjetja Gartner bo imelo do leta 2011, 80% aktivnih uporabnikov interneta (in tudi največjih podjetij) svoj »Second Life« na internetu. Virtualno življenje pa ne bo nujno potekalo le v Second Life-u. Gartner ob tem ponuja podjetjem tudi pet zakonov za podjetja, ki želijo participirati v virtualnem prostoru:

Prvi zakon: Virtualni svetovi niso igre, zaenkrat pa tudi ne še povsem paralelen svet

Drugi zakon: V ozadju vsakega avatarja je resnična oseba

Tretji zakon: Bodite relevantni in dodajte vrednost

Četrti zakon: Potrebno je razumeti negativne vidike sodelovanja v virtualnem svetu

Peti zakon: Zadeva je dolgoročna

Družabni mediji še kar pretresajo internetno pokrajino
Second Life je portal skupnosti, ki omogoča popolno virtualno izkušnjo. Zanimiv pa je tudi seznam najbolj priljubljenih ameriških družabnih spletnih mest, ki ga je pripravil Emarketer. Koristen prispevek na temo spletnih skupnosti je pred časom objavil tudi kolega Radoš Skrt iz Nasvet.com.

Internetno spletno mesto, še posebej tisto, ki gradi na konceptu družabnosti, je predvsem vaja iz upravljanja. Za vsak proces pa obstajajo pravila. Če vas zanima uspeh na področju družabnih medijev, bo za vas zanimiv prispevek na temo pravil ali bolje priporočil za optimizacijo družabnih spletnih mest, ki jih je na svojem blogu zapisal Rohit Bhargava, podpredsednik za interaktivni marketing pri Ogilvy Public Relations.

 • Share/Bookmark

9 odgovorov to “Second Life in zakoni uspešnega virtualnega življenja”

 1. psycho komentira:

  S petim zakonom se pa ne strinjam …

 2. nimiy komentira:

  ja, pravila se pač lahko aplicira na vsakršno vsebino. meni osebno se pa zdi dolgočasno to, da se virtualni svetovi poskušajo graditi na osnovi tega, kar imamo v realnem svetu. v bistvu se brez veze omejujemo in smo s tem prikrajšani za neke izkušnje. pred časom sem poskušal ta second life, ampak me je minilo v enem dnevu, ravno zaradi tega, ker zadeva poskuša preveč posnemati realni svet. in s tistim prvim zakonom se ne bi strinjal. virtualnega sveta ne gre jemati resno. če to počneš, moraš res imeti dober razlog.

 3. Danilo komentira:

  Tudi meni je virtualni svet tuja zadeva. Banalno in paradoksalno se mi zdi, da ljudje želijo to izkušnjo.
  Sam imam izkušnje poučevanja informatike v sr. šoli. Prav neverjetno se mi zdi, ko dijaki sedijo v isti učilnici in klepetajo preko Messengerja ali Skypa.
  Seveda pa je vprašanje, čemu ta razmah vstopanja v virtualne prostore?

 4. Primož Žižek komentira:

  Danilo, glede na tvoje zadnje vprašanje se mi zdi primerno citirati zapis avtorjev v rubriki Divja Misel na Vest.si: “Kadar se realnost prodaja kot aktualnost, je najboljši način za razumevanje realnega – virtualno!”

 5. Primož Žižek komentira:

  Psycho in Nimiy, tudi sam bom pravila še skrbno primerjal z razvojem nadaljnih dogodkov. Načeloma pa se mi zdijo kar dobra usmeritev, ker poudarjajo smernice razvoja tega dela virtualnega prostora. Sicer pa kot vedno, pravil za uspeh v resnici ni.

 6. Danilo komentira:

  Se strinjam, da je virtualni prostor lahko odličen način preučevanja realnega življenja. nevarnost pa vidim, če živimo naše realno življenje v virtualnem svetu.

 7. nimiy komentira:

  meni se zdi problematično aplicirati pravila na nekaj, kar dejansko niti ne obstaja kot realno. poglej si tole zgodbo http://www.wired.com/culture/lifestyle/commentary/sexdrive/2007/05/sexdrive_0504

 8. nika komentira:

  joj tok reči lepih sm probala pa nč noče zih je tale full coool

 9. nika komentira:

  joj tok reči lepih sm probala pa nč noče zihr je tale full coool

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !