Kaj narediti, če vam nekdo »ukrade« blog?

plagiarism-doctored.jpgV mednarodni skupini kolegov na listi Creative Commons se v teh dneh odvija zanimiva debata. Kolegica je pričela aktivno debato, potem, ko ji nekdo, po njenem mnenju, preprosto ukradel vsebino bloga (najverjetneje je »ugrabitelj” s Kitajske). O tej svoji zgodbi je objavila tudi zanimiv prispevek z naslovom Blog Plagiarism – web infringement!.

Debata se v osnovi odvija na dveh koncih palice; del blogerjev meni, da naj se bori za svoje pravice (V stilu: upoštevanje avtorskih pravic in predhodne privolitve avtorjev), drugi del blogerjev pa ji svetuje naj preprosto sprejme dejstvo spleta 2.0, ki temelji na distribuiranih vsebinah.

Vendarle po mnenju večine sodelučih v razpravi v primeru bloga Belgrade and Beyond niti ni bila povzorčena prevelika škoda, razen seveda slabega občutka, ki ga povzroči nekdo, ki se kiti s tujim perjem. Nasprotno, t.i. »mirror page« prazaprav povečuje popularnost originalnega spletnega mesta in s tem tudi avtorice. Je pa tema vsekakor občutlljiva. V zgornjem primeru se je sicer izkazalo, da ne gre za plagiatorstvo, temveč za preslikavanje vsebine.

Tudi sam sem imel pred skoraj sedmimi leti slabo izkušnjo s »pretakanjem« podatkov iz podatkovne zbirke. Neko slovensko IT podjetje je preprosto ukradlo vsebino podatkovne zbirke in projekt prikazala kot njihovov avtorsko delo. Seveda sem bil še isti dan na vratih njihove pisarne. Moja zgodba se je končala tako, da so vsebino umaknili. A kaj se zgodi, če vsebino razvijaš v Ljubljani, ukrade pa ti jo nekdo, ki je z drugega konca sveta? Naloga je veliko težja.

Kako se kaj takega sploh lahko zgodi? Najbolj pogosta metoda prevzema vsebin se skriva za zanimivim naslovom 302 redirect. A možnosti je še mnogo več. Tukaj si lahko preberete 8 načinov, kako vam lahko nekdo »ukrade« vsebino s spletnega mesta. Zanimivo je, da se to dogaja upraviteljem spletnih mest in blogov, ki imajo povsem korektne in vsebinsko bogata spletna mesta. Ni kaj, vedno se bo našel kdo, ki si zaželi s čim manj truda in najhitreje (sicer znana poslovna krilatica) doseči optimalne dobičke. Kakšni so nameni »ugrabiteljev« govori tudi dejstvo, da mnoga »ukradena« spletna mesta na novih lokacijah inštalirajo tudi oglase, ki jim prinašajo dobiček. Originalni avtorji pa tega niti niso počeli.

Kako se pred takšnimi pojavi zaščititi? Predvsem kaže, da je vredno preštudirati čim več pravnih vidikov objavljanja vsebin v spletnem prostoru, čim prej zaznati zlorabe na vašem spletnem mestu, objavljati vsebine pod CC licenco in konec koncev tudi razumeti, kdaj kraja vsebin z vašega spletnega mesta tudi dejansko pomeni škodo za vaše dobro ime, poslovni uspeh ali vpliv v svetovnem spletu.

Kot bi rekel Joy Garnett, eden od udeležencev zgoraj omenjene razprave: »Jasno je, da gre za vsebino avtorice originalnega bloga. V bistvu je potrebno gledati ne preslikavanje vsebin, kot na brezplačno distribucijo v spletnem prostoru; seveda brez vašega dovoljenja in nadzora. Toda, ko je vsebina preslikana jo vidi še več parov oči in še hitreje kroži med uporabniki. Z drugimi besedami: to bi si moral avtor skoraj želeti«.

Plagiatorstvo pa je druga pesem in ga ureja avtorska zakonodaja. Ni etično navajati navedkov, dejstev, informacij, člankov, zapisov, fotografij ipd, ne da bi pri tem primerno poudarili avtorja dela (vsaj s povezavo, kot to počnem sam). Lahko pa se pri nekomercialni uporabi vsebin naslonimo tudi na Priporočila glede nekomercialnih vsebin (pdf), kot jih predvideva CC licenca.

 • Share/Bookmark

14 odgovorov to “Kaj narediti, če vam nekdo »ukrade« blog?”

 1. pet-in-g-seks komentira:

  zajebano, po mojem nimaš kaj dosti za naredit, še posebej, če se to dogaja nekje v eksotiki …

 2. had komentira:

  ah ja.. http://blogarija.com/ je en taksen tipicen primer, ki nase rss feede objavlja.. sicer sem jaz ocitno tamarcka, ampak dokler ni oglasov na strani me vse skupaj ne moti, potem bom zaprl pipico za rss za ta blog :)

 3. PiPi komentira:

  @had: v podobno kategorijo spada po mojem tudi —> http://www.preberi.si

  .::PiPi::.

 4. Štefan komentira:

  No ne boste verjeli, jaz sem pa ravno zdajle eno objavco o temule napisal. Žrtev sem bil seveda jaz, storilec pa nihče drug kot takoimenovani Tof, ki si je en moj aforizem prisvojil. Le preberite: http://stefan.blog.siol.net/2007/05/31/tof-si-je-sposodil-moj-aforizem/

 5. Danica komentira:

  Hi,

  I am the author of the blog Belgrade and Beyond, and I tried and partially understood what you wrote here. I would e thankful if you can rephrase your opinion, as I got pingback of your post on the comments of my last post. Also, I would like to know what the comments are about!

  Thing is , not CC licence, but google Adsense problem, as I use Non commercial CC licence, and this guy from China mirrored entire blog and added adsenses and with that act he broke that part of the Licence.

  My blog is non commercial and never had any adsense.

  Greetings from Belgrade: )
  danica

  p.s I didnt write in Serbian, as I was affraid that some of you would not entirely understand!

 6. tomo komentira:

  Kar se teh avtorskih pravic tiče: tako ali tako 99-odstotkov blogerjem mar ni za avtorske pravice. Če se ima kdo za pritoževati nad zrcaljenjen in krajo blogov, se lahko tisti, ki imajo na blogih izključno avtorsko vsebino, če pa že ni avtorsko, pa so vsaj viri jasno navedeni. Takšnih je zelo malo. Na Blogosu se trenutno spomnim na hišne blogerje, Chefa, Had,… pa še kakšen.

  Moj blog, izključno avtorska vsebina, je na voljo vsem, dokler se vsebine (tekst, fotografije, video) ne spreminja. Zrcaljenje bi dojel, kot pohvalo.

 7. tomo komentira:

  Ups, link do Chefa je napačen.

 8. [...] vlidi, to Bora Zivkovic, snapo, Yan,  bernarda, Marc McCrohon, ref,  greensmile,  raincoaster, zizek primoz,  Mirko, as well as all legal experts and people involved in Creative commons  at iCommons [...]

 9. ervinator komentira:

  Lahko imaš za pohvalo, da ti nekdo ukrade vsebine z dnevnika, ampak še vedno je to kraja, ki jo je treba preganjati. Kradejo seveda tistim, ki imajo že ogromno obiska.

 10. Primož Žižek komentira:

  Seveda je tudi moje stališče, da sta obe verziji privzemanja vsebin sporni. A če iščemo dobro v slabem, lahko pri preslikanih vsebinah vidimo tudi smiselne koristi. Prav med tema skrajnostima se gibljejo mnenja v tej diskusiji.
  Vaši primeri kažejo na to, da je praksa precej razširjena in da je pravzaprav vsakdo med nami že imel priložnost opazovati, kako so njegove ali njene vsebine “dobile noge”.
  Upam, da bodo tako Društvo blogerjev kot kongresi in podobne dejavnosti dosegli svoj cilj: dvig kakovosti vsebin, večje spoštovanje avtorstva itd.

  To Danica:

  Thank you for leaving your comment. In general, my post was about stressing the fact that many bloggers face the problem of hijackers having an “urge” to steal content.
  Your situation was described from two different angles: a) what is the nature of hijacker’s actions in your case and b) how do you fight with someone stealing your content and use it for commercial goals, i.e. in your case, adding AdSense adverts. In other words, how can one protect himself from such negative actions. The above post is very much in your support but also states different perspectives bloggers have on this issue.

  Comments show that there are various similar examples in Slovenia and that authors clearly don’t have much protection in this sense. However, the prevailing notion left in the air (along with frustration) is that mirrored content can (for practical reasons) be seen as a way of promoting an author. This is not to advocate the wrong practice but more to take care of authors’ health via temporarily adopting such an attitude.

  Of course, I have added to my posts a number of texts describing different ways of how hijackers actualy conduct their unethical doings.

 11. Danica komentira:

  Thank you Primoz,
  I understand a bit of Slovenian, but not in fullest.
  I agree that under the CC licence someone can take a part of your site or blog, some article, photo, etc. – in my case it was entire blog.
  As you noticed the additional issue was misusing ad-senses of the re-user from China, and it was clear from the start (my readers know) that my blog is not commercial.
  I hope you had constructive discussion, and as I wrote later on my blog, the China government restrictions messed into this as well (many factors).

  Thanks for linking, I’ll keep your blog on my RSS reader.
  :)

  Greetings from Belgrade!

 12. nada komentira:

  Ja, neprijetna je kraja posta,prispevka,slike,izdelka,še hujša pa je kraja podjetja dolgoletnih žuljev,razvoja,tehnologije 3.000 ljudi, ki samo nemo opazujejo.

 13. [...] vlidi, to Bora Zivkovic, snapo, Yan, bernarda, Marc McCrohon, ref, greensmile, raincoaster,zizek primoz, Mirko, as well as all legal experts and people involved in Creative commons at iCommons listserv: [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !