Internetna večerja – Where’s the Beef?

apple.jpgPozno je že bilo, ko smo s prijatlji sedli k večerji. A je po napornem vikendu pogovor koristil. Debate so bile splošne, komad Idolov nas je popeljal v zgodovino, v čas, ko so kraljevali predstavniki novega vala. Slovensko čast v bivši Jugi sta zastopala prvoborčevski zasedbi Buldožer in Pankrti. Kmalu smo se dotaknili tudi slovenskega karakterja, družbe in preko Viktorja za posebne učinke, ki ga je prejel Jonas, tudi interneta… Ni minilo niti pet minut in debata je zavrela. Kot divje mačke smo se postavljali vsak na svoje stališče. Ja, pogovori o internetu so vse bolj intenzivni.

Vse več je zagovornikov, vse več je njegovih nasprotnikov. Sam pa ugotavljam, da sem do njegovih vplivov na distanci. Ima veliko koristi za družbo, ter tudi veliko slabosti. Ključno pa se mi zdi, če gledam z vidika naše deželice, da zna čimveč sodržavljank in sodržavljanov tega digitaliziranega bika prijeti za roge in ga pokoriti svojim namenom in ciljem.

Je sploh čudno, da so pogovori vse bolj intenzivni? Poglejmo samo zadnjih 12 mesecev. Internetne zgodbe iz dneva v dan polnijo vse pomembnejše medije, doma in v tujini. Blogerska vročica je prispela tudi k nam. Pisci vseh vrst smo okupirali virtualno okolje in pričeli urejati in graditi svoja spletna gnezdeca. Pri tem smo se naučili tudi osnov povezovanja, pisanja in spremljanja največjih trendov kot so YouTube, MySpace, LinkedIn… Če Zavrl pravi, da so najbolj kul blagovne znamke Amazon, Google, MySpace in nič več Nike, Samsung, Coca Cola ali Marlboro, Mercedez, McDonalds…, je to zanesljiv signal, da gre/je svet online.

Pri čemer smo odprli tudi vprašanje rekrutiranja novih uporabnikov. Jasno je, da je zgodba o internetu medijska snežena kepa, ki poganja celotno internetno industrijo. Rast uporabnikov po vsem svetu je tudi posledica intenzivnega ustvarjanja blagovne znamke celotnega sektorja.

Vsaka panoga, velik del ekonomskih sektorjev, dejavnosti, kaj dejavnosti, človeštvo se sprašuje kaj prinaša omrežena renesansa, ki se nam je zgodila in se nam še dogaja z vse večjo hitrostjo. Glas glasbenika za omizjem je bil neizprosen:“So ljudje krivi, ker ne želijo vsi sodelovati v tej informacijski noriji? Niso! Kakor tudi niso krivi in nič slabši, če se vsega tega ne naučijo”.

Toda, ali se v ozadju res skriva samo ekonomski interes, četudi po duši netokratov, ki jim primarno ne gre za denar, pa ga imajo vseeno polne žepe, ali gre tudi za vero v razvoj družbe, boljši svet, altruizem?

Morda je dal priznan slovenski programer dober namig, ko mi je v najinem pogovoru dejal: “Žal je internet vse bolj okolje za biznis in vse manj za internetne romantike, ki išejo svojo priložnost drugje, v bolj zaprtih sistemih, varnimi pred vsiljivci”.

 • Share/Bookmark

4 odgovorov to “Internetna večerja – Where’s the Beef?”

 1. Izidora komentira:

  Po mojem je resnica vedno nekje na polovici: nekaj jih je na internetu aktivnih za denar, precej pa le zato, da bi se družili, iskali informacije… Nič nenavadnega in nepričakovanega ni, če je internet vse bolj biznisnet.

 2. Cream komentira:

  Samo še za denar gre. Za kremo interneta.

 3. mitjamavsar komentira:

  Internet je samo okolje, kjer se odraža svet. Okolje za karkoli si zmisliš. Za profitni in neprofitni svet. Za dobri in zlobni svet. Okolja za romantike je še vedno dovolj. Okolja za biznis pa tudi vedno več.

 4. nada komentira:

  Kljub mojim 70 letom sem navdušena, da lahko dojamem in izkoristim nekaj novih oblik za pridobivanje znanja in druženja.Vsekakor, pa kot vsako reč v življenju, uporabljam zmerno. Se pa veselim novih zamisli in pričakujem knjižnico na spletu, rada brskam in listam ob različnih urah,dnevu,času…….s tem pa ne mislim zanemarit prijateljice knjige na nočni omarici.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !