Najdi.si – srce slovenskega interneta

najdisi.jpgNedavna prodaja slavnega iskalnika Najdi.si je sprožila tudi nekatere komentarje, ki niso pozitivno pospremili prodaje, temveč so bili prej odraz neke vzvišenosti ali bolje rečeno tipične slovenske škodoželjnosti. O.K. Vsi vemo, da je Google spletna mreža, ki je sesula vse pred seboj. Ampak trendi gredo v več smeri hkrati. Že to da je Najdi.si iskalnik z največjim lokalnim tržnim deležem na svetu je rezultat, ki zasluži resen poklon. Ampak ne bi rad ostal na površini, poglobimo se malo v naravo iskalnika Najdi.si in kaj vse pozitivnega je naredil za razvoj slovenkega interneta.

Najprej, Najdi.si dolgih pet let slovence učil, kaj sploh so iskalniki, kako se učinkovito išče na svetovnem spletu, poleg tega pa je s svojimi aktivnostmi dosledno razvijal trg na področji ene najhitreje razvijajočih se panog oglaševanja: iskalni marketing ali oglaševanje na ključne besede. Ves ta posel je v Sloveniji opravil Najdi.si. Brez Najdi.si bi bilo tudi slovenskih evrov ali dolarjev na iskalniku Google bistveno manj.

Res je, da se vsi učimo od Googla, toda majhnost Slovenije in nezanimivost tega trga s perspektive velikana kakršen je Google (preko 12 milijard dolarjev prihodkov; celoten slovenski internetni oglaševalski kolač pa ne presega 7 mio evrov) bi poskrbela, da bi prišli na vrstu precej pozno. Če ne verjamete, si sem in tja poglejte rast Googlove mreže po svetu, njegovih razvojnih centrov in se vprašajte tudi zakaj je Google imenoval svetovalce za Hrvaško in Srbijo, ne pa za Slovenijo?

Kako je mogoče, da je malo podjetje z imenom Noviforum v začetku novega tosočletja dobesedno odpihnilo s scene vse velike frajerje iz devetdesetih let (npr. Matkurja, ki je bil deloma financiran z državnmim denarjem) in pokazalo na šibkost slovenskega Telekom Slovenije, ki se mu v tistem času še sanjalo ni kaj so to iskalne tehnologije, kaj šele, da bi bil Siol pri uvajanju boljšega iskanja na slovenskem spletu kakršen koli lider. Najdi.si je lider slovenskega interneta vse odkar se je pojavil in to je šlo ves ta čas marsikomu v nos. Z vidika Telekoma Slovenije je nakup logičen, smiselen in pameten.

Najdi.si je bil ves ta čas tudi eden največjih zaposlevalcev na področju slovenskega interneta. Konktrolirano tveganje, kakor svoje poslovne odločitve imenuje Sašo Štravs, eden od treh dosedanjih lastnikov Najdi.si, je tudi zaupanje v poslovno vizijo in zaposlovanje ljudi, tudi ko uspeh še ni zagotovljen.

Trditi, da zaradi padanja deleža tega iskalnika, prihodnost lokalnega iskanja nima perspektive, je brez veze in neumestno. Nasprotno, menim da lahko Najdi.si pod okriljem Telekom Slovenije, če bo ohranil isto krmilo, iste ali nove, podobno nadarjene in podkovane ljudi, naredi nov resen preboj naprej, ne le v Sloveniji, temveč tudi v regiji.

Za to obstaja vsaj devet dobrih logičnih razlogov in en totalno subjektivni razlog, ki jih v prid uspešni zgodbi Najdi.si tudi v bodoče:

1. Telekom Slovenije ima primeren denar, da bi Najdi.si lahko razvijal tudi tiste storitve, ki jih prej zaradi omejitev ni želel lansirati (vključno z e-pošto, ki jo je testiral a nikoli objavil, nove iskalne rešitve, mobilno iskanje itd…)

2. Integracija storitev Telekom Slovenije, ki sega na široka področja IKT in komunikacij, je super razvojno okolje za takšno razvojno jedro, kot ga ima Najdi.si

3. Znanje in izkušnje, ki ga v Telekom Slovenije prinaša Najdi.si pomeni tudi možnost optimizacije poslovnih procesov, doseganja sinergij na področju prodaje in marketinga.

4. Sinergije kadrov, tehnologij, ugleda blagovnih znamk, poslovnih povezav, vpliva na ključnih trgih, bodo samodejno prinašali rezultate.

5. Trend lokaliziranega iskanja in lokalizacije spletnih storitev nasploh odpira vrata za razvoj resnih iskalnih, trgovskih in storitvenih platform, ki jim bo le težko sledila kakršnakoli lokalna konkurenca.

6. Že z nakupom Najdi.si je ugled blagovne znamke zrasel, podpora agencij in zunanjih spindoktorjev, ki »peglajo« imidž Telekoma Slovenije bo lahko koristil

7. Najdi.si je dokazal, da zna organizirati marketing in prodajo, ter vse spremljajoče, tako razvojne kot podporne funkcije, za spletno poslovanje tudi na tako za splet nehvaležnem in majhnem trgu kot je Slovenije. Nekatere rešitve, ki so kompromis, so zaradi tega manj napredne, a v nasprotnem primeru bi bil tudi Najdi.si obsojen na podobne prihodke, kot jih beležijo drugi slovenski imeniki in iskalniki.

8. Lokalno znanje velja razvijati, obstajajo mnoge priložnosti, tudi v okviru nove evropske finanne perspektive, ki razvoju tehnologij namenja precej poglavij: Najdi.si je lahko del evropskih prizadevanj za razvoj evrospkih iskalnih tehnologij, ki bi konkurirale ameriškim gigantom.

9. Regionalna usmeritev Najdi.si, vsaj kolikor jo je moč razbrati iz javno dostopnih dokumentov, obeta, saj je doseganje regijskega trga z velikostjo okoli 400 milijonov potencialnih kupcev tudi za domača podjetja v prihodnjih letih zlata priložnost ali manj pesniško rečeno, učinkovit prodajni, komunikacijski in odnosni kanal.

In še subjektivno mnenje:

10. Brez izkušnje na Najdi.si bi tudi sam razumel internet in poslovanje na internetu pol manj, kot ga razumem sedaj. Konec koncev je Najdi.si edini slovenski iskalnik, kjer lahko takšne reči spoznaš iz prve roke.

Skratka, Najdi.si in Telekomu Slovenije: veliko koristnih storitev še pričakujemo uporabniki, poslovni uspeh potemtakem ne bo izostal, v to sem trdno prepričan.

 • Share/Bookmark

7 odgovorov to “Najdi.si – srce slovenskega interneta”

 1. had komentira:

  se strinjam z zapisanim.. res je.. matkurja je zacela orati ledino, ki jo je potem uspesno nadaljeval najdi.si.. vendar imam delne pomisleke glede vsega.. vsi se zavedamo, da bo prisel trenutek, ko se bo moral telekom razprodati.. in v tistem trenutku ne bomo vec pomembni uporabniki, kot je bilo to do sedaj pri najdi.si, ampak samo in zgolj kapital.. in dejstvo, da je najdi.si zadnje case precej spal in ni razvijal in plasiral novih stvari na trgu, je lahko tudi ena izmed posledic prodaje.. ce bo telekom razsiril nabor storitev in pa nadaljeval pot, ki je bila zastavljena, potem je lahko precej zanimiv tudi za google (to je zgolj laicno mnenje), kajti v koncni fazi ima najdi.si svojo mrezo tudi v ex drzavah juge..

 2. Igor Ajdišek komentira:

  Nakup se je po mojem skromnem mnenju zgodil izključno zaradi povečevanja vrednosti družbe Telekom pred prodajo državnega deleža tujemu partnerju. Ne verjamem, da bo Telekom razvijal storitve najdi.si naprej.

 3. Primož Žižek komentira:

  Had, se strinjam z zapisanim… Vprašanje je, zakaj je bil razvoj bolj minimalen , vsaj navzven…
  Igor, mnenje je povsem legitimno in logično…. Vrednost pred morebitno akvizicijo se je z nakupom seveda povečal…
  Bi bilo pa za Slovenijo dobro, da se storitve razvijajo naprej; zaradi grassroot trženja bi bile v tem primeru hitreje realizirane…

 4. Igor Ajdišek komentira:

  Najdi.si ima zagotovo velik potencial in škoda bi bilo, da se zgodi kar sem napisal v zgornjem post-u.

  Bomo vidli kaj bo privlekla mačka iz prihodnosti :)

 5. mitjamavsar komentira:

  Se strinjam. Raje skritiziramo, kot da bi pohvalili in razvili kaj boljšega :/ Zato je slovenski trg tako zaspan, kot je! Pred časom sem razmišljal, kateri slovenski spletni projekt je imel potencial, da spremeni stvari na svetovni ravni … Pa sem našel kvečjemu bs.player in najdi.si …

  Vsaka čast mu! Legenda Najdi.si je gotovo najbolj donosna od vseh slovenskih spletnih zgodb, a z vidika spletnega razvoja se mi vendarle zdi, da bi lahko storil še precej več. A verjetno bi moral že pred petimi leti najti kakega modrega investitorja. Se morda razširiti še kam dlje kot na balkan …

  Kaj pa vem. Se strinjam s Hadom: Upam, da se motim, a zdi se mi, da je z razvojem najdi.si-ja konec.

 6. B5 komentira:

  Dober članek!
  Poudaril bi le dva fenomena interneta. včasih, pred letom 2001, je Yahoo dominiral na internetu, kot sedaj dominira Google. V cca treh letih je Google tsunami odplaknil Yahoo in še mnogo drugih. Če je google lahko to naredil Yahooju, potem lahko podobno doleti tudi Google.

  Prva poanta je, da v internetu veljajo drugačni zakoni in v neverjetno kratkem času lahko premešajo karte gigantom.

  Druga poanta je kontradiktorna prvi. Kljub veličini google imperija, se google video ni odplaknil Youtube. Kljub temu, da so nenormalno velik denar investirali v google video so bili na koncu primorani za astronomsko ceno kupiti Youtube.

  Kdo bi razumel…

  B5

 7. B5 komentira:

  Aja, klasična formula uspeha vsakršnega izdelka je faktor 10
  Če je izdelek 10 x boljši od predhodnika, se bo prijel sicer se ne bo.
  CD rom je 10 x boljši od vinilne plošče
  minidisk je vsekakor boljši od CDja, a ni 10x boljši in se ni prijel

  Hočem reči, da Google video je boljši, a ni 10x boljši od Youtube-a, zato se ni prijel. Edini pravi kapital v novi tehnologiji je networking in iz tega izhaja neka inercija. Se pravi če bi se morala ista mreža izgraditi na google video, bi trajalo in trajalo. Če izdelek ni 10 x boljši se to ne bo zgodilo, ali pa se bo zgodilo neverjetno počasi.

  B5

Komentiraj