Kako učinkovito predstaviti podjetje na spletnem mestu

samopromocija.jpg»Zagotoviti navdih in inovacijo za vsakega atleta na svetu«, je izjava o poslanstvu, kot ga zapiše podjetje Nike. »Kaj si v resnici želite? Kakšen je vaš strateški načrt in ne le petletni plan razvoja? Naša strategija pri Googlu je preprosta: zaposljujemo odlične ljudi in jih podpiramo v tem, da njihove sanje postanejo resničnost«, pravijo pri enem izmed najbolj zaželjenih zaposlovalcev na svetu ta hip.

»Že od leta 1954, ko je bil v Novem mestu ustanovljen farmacevtski laboratorij Krka, skrbimo za širše družbeno okolje in ohranjanje zdravega življenskega prostora«, pravijo pri Krki, tudi enem od odličnih primerov poslovnega spletnega nastopa. Raziskave kažejo, da slovenska podjetja predstavitivi samih sebe ne namenjajo dovolj pozornosti. Morda je samopredstavitev v nasprotju s slovenskim karakterjem, a dejstvo je, da potencialni novi kadri, poslovni partnerji, novinarji ali strokovne javnosti, prvo mnenje o podjetju ustvarijo na spletu. Zato v nadaljevanju navajam nekaj ugotovitev, ki lahko koristijo pri izboljšavah blagovne znamke in korporativne identite v spletnem prostoru.

Glavna spoznanja glede kakovosti predstavitev organizacij na spletu so:

-Doseganje poslovnih ciljev preko spleta je nujno.

-Učinkovitost doseganja spletne predstavitve moramo meriti.

-Vsebine so za predstavitev podjetja kritične.

-Stalno testiranje funkcionalnosti in vsebin spletnega mesta je nuja.

-Pozitivna uporabniška izkušnja je posledica razumevanja uporabnikov, učinkovito razvitih ključnih -funkcionalnosti na spletnih straneh in kakovostne vsebine.

Na nivoju funkcionalnosti in analize vsebin so temeljne ugotovitve naslednje:

-Upravljavci spletnih mest so pri vodenju uredništev premalo osredotočeni na realne potrebe svojih uporabnikov.

-Nekatere ključne funkcionalnosti potrebujejo izboljšave: iskanje po straneh, navigacija in pisanje za splet.

-Analiza vsebin pokaže, da spletna mesta ne podajajo vseh ključnih vsebin, potrebnih za kakovostno predstavitev svojih uproabnikov, poleg tega je precej neučinkovita ena ključnih nalog spletnih mest: posredovanja relevantnih kontaktnih informacij.

-Spletna mesta lahko izboljšajo svojo poslovno učinkovitost z izboljševanjem na naslednjih področjih:

-Optimizacija uredniških pravil,

-Optimiziranje vsebinskih izhodišč in rubrik na spletnih mestih,

-Bolj jasno pozicioniranje predstavitve organizacije na primarnih menijih,

-Izboljšanje kakovosti grafičnih slikovnih materialov,

-Kakovostnejša mreža podpornih informacij: življenjepisi vodilnih ljudi, ključne letnice za razvoj podjetja, podjetje v številkah, fotografski material, arhiviranje zapisov, rubrike Vprašanja in odgovori, rubrike Drugi o nas itd.

Ključna področja izboljševanja poslovne učinkovitosti spletnih mest:

-Spletna predstavitev organizacij zahteva celovit pristop, saj je v delo vključenih več oddelkov organizacije.

-Upravljanje uredništva naj bo zaupano ljudem, ki obvladujejo upravljanje tem in razumejo potrebe uporabnikov informacij.

-Več multidisciplinarnega usklajevanja je ključno, da podjetje najde svoj prepoznaven slog in izrazoslovje, ki mora biti usklajeno z zakonitostmi spletnih tehnologij, saj te neposredno vplivajo na tržno moč spletnega mesta

-Upravljanje poslovnega modela spletnega mesta naj bo zaupana managerjem, ki imajo neposredno odgovornost za finančne učinke poslovanja spletnega mesta.

-Optimizacija uporabniške izkušnje, vidnosti in dostopnosti predstavitve organizacij naj bo ena izmed stalnih ključnih nalog uredništev spletnih mest.

-Jasnejše definiranje ključnih uporabnikov spletnega mesta omogoča osredotočen razvoj vsebin in maksimizacijo konverzij.

-Interni uredniški priročnik o obsegu in vsebini predstavitve organizacije.

-Tekoče ažuriranje informacij.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “Kako učinkovito predstaviti podjetje na spletnem mestu”

  1. mitjamavsar komentira:

    O spletni prisotnosti še vedno najpogosteje odločajo hard-core dizajnerji in programerji, ki slepo sledijo navodilu know-it-all slovenskega direktorja … Zato večina podjetij nima jasno urejene niti spletne PREDSTAVITVE, kaj šele, da bi na spletu zagotavljali spletno STORITEV.

    So tudi mnoge svetlejše izjeme ampak in ta tvoj guidline jih morda porodi še več. Kar je super!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !