Internetna generacija po vsem svetu ve, kaj želi

internet_kids.jpgMed kratkimi počitnicami sem si po več kot letu in pol dejal, da bom poskusil dopust preživeti ne da bi med tem uporabljal internet. Seveda mi to ni uspelo, a sem kljub temu med svojim bivanjem v čudoviti katalonski Barceloni, uspel uporabo interneta iz normalnih 4-5 ur dnevno, zmanjšati na vsega tri ure na teden. V tem tednu sem zmanjšal čas uporabe interneta za 80 %. Zato tudi nisem pisal na blog, odgovoril pa sem le na najnujnejše poslovne e pošte. Kakor koli, v svojem poslanstvu nisem bil povsem dosleden, saj mi enostano ni uspelo ne da bi se ne priklopil. Zgodba pa je zanimiva zaradi nečesa drugega.

Barcelona je eno izmed mest, ki sem ga obiskal zato, da se čim več naučim o enem izmed najbolj kreativnih mest na svetu. Že dlje časa namreč spremljam sezname mest po svetu, ki se najpogostejo uvrščajo na lestvice najpriljubljenejših. Ne le za turizem, temveč predvsem za ustvarjalnost, poslovanje, hitro rast, kakovost bivanja ipd. Barcelona ima vse kar potrebuje mesto, da si zagotovi pozicije na lestvicah. Pravijo, da so za uspeh mest potrebni talentirani ljudje, toleranca (te nam v Sloveniji še posebej manjka) in tehnološka infrastruktura. V Barceloni vsaj prvega ni manjkalo. In o tem želim spregovoriti v nekaj odstavkih.

Najprej, morda res nisem preživel veliko časa za računalnikom, a to ne pomeni, da sem se izognil pogovorom in idejam okrog interneta. Nasprotno, prav pogosto so me s to temo ogovorili različni in povsem naključni novi znanci. To se mi v preteklih letih ni dogajalo tako pogosto.

Najprej mi je že pred hotelom v Barceloni na široko odprl oči Mike iz Anglije, ki je pri rosnih 21-letih že preživel tri leta na tujem, konkretno v ZDA, v Nemčiji ter v Rusiji in Ukrajini. Na moje vprašanje, zakaj, je bil nedvoumen? “Hej človek, na vzhodu se dogaja trg, imam tri internetne posle, pričenjam s četrtim in prav v Kijevu smo odprli pisarno z novimi sodelavci. Delujemo na področjih turizma, nepremičnin in investicij v tvegane naložbe. Prihodki mi omogočajo, da živim kjerkoli, do tridesetega pa želim imeti svoj portfelj nepremičnin, dve do tri uspešna podjetja, da se bom lahko posvetil svoji prvi ljubezni v celoti: potovanjem”, je s povsem normalnim tonom govoril o svojih načrtih.

Že drugi dan sem spoznal španskega urednika, ki je pustil dobro plačano službo pri nekem španskem časopisu in se povsem posvetil internetu. Po dveh letih in pol testiranja, preverjanje teorije v praksi je končno našel svoj poslovni model, ki mu omogoča življenjski slog, kot si ga želi: pisati, urejati vsebine ter med potovanji srečevati veliko novih in zanimivih ljudi. Pri 26-ih je tako pisec za več kot 20-ih spletnih mest iz šestih držav. Služi približno 15.000 evrov mesečno.

Tretji primer pa je 62 letni pakistanec, ki se je v Barcelono preselil pred dvemi leti. Dejal je, da zato da bo lažje preživel svojo družino. In kaj počne, da se preživi? Zanimivo, ponoči po La Rambli prodaja pivo po en evro, ki ga zabave in poceni alkohola turisti kupujejo na mase, čez dan pa preko interneta posreduje z vsemi mogočimi zadevami, ki jih kupuje in prodaja preko E-baya. Pravi, da je zadovoljen in tudi pogled v njegovih očeh je pritrjeval temu.

Ti pogovori so me pripeljali do treh sklepov:

Internetna generacija nikakor ni le sociološka kategorija mladostnikov, ki so rasli gor ob mreži, fenomen sega preko vseh starostnih skupin. Druga je, da bolj kot je mesto kozmopolitsko, globalizirano, odprto in ustvarjalno, večje možnosti so, da se razvijejo in uveljavijo dobre poslovne zamisli na internetu. Tretja ugotovitev pa je, da internetni način definitivno vpliva na off line način bivanja in poslovanja. Z drugimi besedami, pravila hitrega in prijaznega poslovanja se v najbolj progresivnih družbah nedvomno selijo v klasične posle.

Če se iz pozicije Slovenije občasno zazdi, da je internet zgodba osamljenih navdušencev, ki prepričujejo gluhe, kako gre za gospodarski kanal rasti desetletje v tujini, še posebej v razvitih mestih, zgodba o internetu pridobi povsem normalen in realen ton.

Zato se bom v London, Barcelono, Berlin, Sydney, Melbourne, Seattle in še marsikam vedno znova rad vračal in se od njih učil, poklepetal s somišljenimi, ob vinu razpravljal o izkušnjah in možnostih. Pri nas pa bo potrebno počakati klasičnih 7 let, da bomo, kljub ugodnim makroekonomskim razmeram, načeloma demokratični družbi in članstvu v Natu paktu, dohiteli globalno progresivno miselnost. Odprtosti, tolerance, kreativnosti, dinamičnosti ne omogočata samo višji BDP in hitra ekonomska rast.

A nič ne de, člani generacije interneta smo lahko na srečo vsi, dovolj je le priključek do mreže in računalnik. Ne glede na to, kje živiš. Tudi, če si iz Slovenije. Žal mi je, da ne morem reči: še posebej, če si iz Slovenije.

  • Share/Bookmark

3 odgovorov to “Internetna generacija po vsem svetu ve, kaj želi”

  1. Primož Žižek komentira:

    Hvala, Hirkani… Za nasvet:)

  2. Jan komentira:

    Dobro napisano …

  3. Tami komentira:

    V bistvu sem bla na enem razgovoru v Lj, za sluzbo v nekem customer support centru, kjer naj bi prodajali 26 različnih izdelkov al nekaj po skypu. 6,25 evra na uro za študenta.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !