Brez tega ne gre (2. poglavje)

idea.jpgTokrat nadaljujem z mini tečajem uporabnosti; sledi prispevek o osnovnih elementih spletnega mesta, ki naj služijo kot razmislek o tem, kaj predstavlja kakovostno poslovno spletno mesto. V prispevku se ne osredotočam na načine, kako predstaviti ponudbo, temveč bolj na tiste elemente spletnega mesta, ki naj bi povečali kredibilnost, popularnost in zaupanje med uporabniki. Upam, da najdete kaj zanimivega tudi zase.

Vsebina je razumljivo porazdeljena na strani

Vsebina na spletnem mestu je kritična za uspeh spletnega mesta. Logična postavitev podpira usmerjeno in preprosto uporabniško izkušnjo. Boljša uporabniška izkušnja vzdržuje, tako vsaj raziskave in testiranja, prispeva k motiviranosti bralcev in uporabnikov, tudi za daljše zadrževanje na strani in dokončanje postopkov.

Stran je razumljivo zgrajena

Razumljivo zgrajena se nanaša na tiste standarde uporabnosti, ki so jih uporabniki privzeli, kot nivo pričakovanega: prepoznan namen spletnega mesta, jasnost ključnih postopkov, intuitivna navigacija, najprej najbolj pomembno, hitra in učinkovita iskalna orodja in podobno…

Spletna stran naj bo dokončana

Dokončnost spletnega mesta pomeni izogibanje objavljanja nedodelanih postopkov in vsebin. Če nam uporabniki veliko pomenijo, in morali bi nam, potem ga ne smemo zavajati z nepopolnimi informacijami. Še bolj kot nepopolne informacije, pa uporabnike razjezi sledenje navigaciji, ki jih pripelje do neobstoječih dokumentov. Ljudje smo tudi bitja, ki psihološko želimo zaključiti že začeto delo; dobro je vedeti, kateri korak želimo, da uporabnik stori, potem, ko je prebral besedilo.

Medijsko središče naj bo del ključnih informacij o organizaciji

Medijsko središče je ključna spletna rubrika za komuniciranje z novinarji. Medijsko središče deluje kot informacijski kiosk, katerega uredništvo je potrebno voditi in prilagajati potrebam novinarjev in organizacije, ter tudi kontaktni center, s pomočjo katerega zunanje vplivne javnosti stopajo v kontakt s podjetjem. Neučinkovito medijsko središče rezultira v slabši medijski podobi, nejasni organizacijski zgodbi in nenazadnje tudi izključenosti iz javnega prostora.

Izogibajte se sporočilom za medije, ki niso v posebnem poglavju

To pomeni, da informacije so, a niso v medijskem kotičku, temveč kot dodatna vsebina nekje na spletnem mestu (velikokrat organizacije menijo, da so informacije za medije zanimive za vse, pa ni tako). Razvoj gre v smeri razvoja učinkovitih medijskih središč, ki imajo na vstopni strani spletnega mesta jasno opredeljen naslov rubrike (najpogosteje uporabljena imena za kotiček so “medijsko središče”, “mediji”, “novice”). Izkušnje kažejo, da so novice najpomembnejša vsebina spletnega mesta le v primeru spletnih medijev.

Prestavitev podjetja v posebnem poglavju (Kdo smo?,…) naj bo jasna

Najbolje je, da se podatki nahajajo v rubriki Kdo smo / O podjetju / O nas, saj uporabniki v teh rubrikah praviloma iščejo tovrstne informacije

Predstavitev podjetja je na vidnem mestu

To je seveda pomembno z vidika navigacije po strani. Podatki o podjetju so eden od temeljev zaupanja, prevečkrat podatkov namreč ni ali pa so skriti. Ponavadi se nahajajo v zgornjem meniju nad osnovnimi postopki, ki jih ponuja spletno mesto.

Iskalnik po vsebinah naj bo uporaben

Ena od storitev, ki definira uspeh uporabniške izkušnje je iskanje. Ključno za strani, ki temeljijo na informacijskih servisih in množici vsebin je, da jih lahko uporabnik poišče intuitivno, pri čemer mu mora biti iskalnik v pomoč, ne v napoto, kot se dogaja mnogokrat.

Ponudite možnost naprednega iskanja

Standard, ki so ga na trg vpeljali veliki iskalni stroji. Uporabniki ga zato podzavestno pričakujejo in se v težavah k njemu tudi zatečejo.

Pridobite znanje in zabavajte uporabnike

Spletna anketa govori o tem, da spletno mesto ves čas skrbi za dvogovor med publiko in spletnim mestom. Spletno mesto lahko služi kot pomemben vir informacij s trga, idej in predlogov s strani kupcev. Tukaj lahko govorimo o “na kupcu utemeljenem poslovanju”.

Galerije naj bodo preproste in hitro naložljive

Z vidika uporabnosti je pomembno, da se galerija hitro naloži in jo je enostavno pregledovati. Namen galerij je uporabniku ponuditi vizualizacijo informaicj, ki se na spletnem mestu pojavljajo. Objava fotografij in drugih voizualnih elementov mora biti pozorno razvita, saj prispeva k večji uporabnosti spletnega mesta. Pozornost velja namentiti predvsem učinkovitemu poimenovanju rubrik, spretnemu podnaslavljanju fotografij in jasnemu poimenovanju posameznih grafičnih elementov.

Preglednica dogodkov naj bo logično razvrščena

Podjetje lahko objavlja podatke o praznovanjih, otvorivah, novostih, novinarskih konferencah, skupščinah itd. na svojem spletnem mestu, saj to neposredno govori o družbeni odgovornosti, stiku s kupci, odnosih z vplivnimi javnostmi. Navigacija naj bo enostavno, uredniška umeščenost pa smiselna. Najpogosteje se seznam dogodkov uvršča v: arhih, dogodki, medijsko središče, novice in kdo smo.

Arhiv dogodkov kaže na profesionalen odnos organizacije

Arhiv, podobno kot pri novicah, poveča informativno vrednost in ugled spletnega mesta. Seveda le pod pogojem, da je arhiv nemoteč, smiselno dopolnjuje osnovne vsebine in za navigacijo uporablja katalog objav oz. napreden iskalnik. Slednji lahko uporabniku zadetke razvrsti po imenih, času, ključnih besedah. V nasprotnem bo arhiv postal odvečna vsebina, ki kazi vsebinsko podobo in aktualnost spletnega mesta ter znižuje relevantnost spletnega mesta.

Povezave nakazujejo popularnost

Spletne povezave so nepogrešljiv element uspešnega spletnega mesta. Iskalniki smatrajo, da število vhodnih povezav določa popularnost in vpliv spletnega mesta. S pojavom spletnih iskalnikov, ki pri rangiranju močno upoštevajo kvaliteto vhodnih povezav, se tudi mrežam blogov kažejo možnosti za nastanek novih in vplivnih spletnih skupnosti. Ime povezave naj bo relevanten. Čim več vhodnih povezav pa naj bo s kredibilnih in uglednih spletnih mest.
Zunanje povezave na spletno stran so pomembne, ker zvišujejo pomembnost spletnega mesta z vidika iskalnikov. Več, kot ima spletno mesto zunanjih povezav, višje se uvršča na iskalnikih.

Pomembno je, da se na zunanjih povezavah pojavljajo besede, ki so za podjetje ključnega pomena. Za podjetje, ki se ukvarja s prodajo klima naprav so ključne besede, klime, klima naprave itd… Posledica je visoka uvrstitev na iskalnikih na besede, ki se pojavljajo na zunanjih povezavah. Na ta način pridobiva na svojo spletno stran kvalitetne obiskovalce oz. potencialne kupce, ki iščejo ravno to, kar podjetje ponuja.

Povezave naj bodo logično organizirane

Logično pomeni, da vedno vem, kje se nahajam in da si povezave sledijo v vrstnem redu, ki so ga uporabniki navajeni na na drugih spletnih mestih. Primer: pod sklopom o podjetju pričakujem opis podjetja, kontaktne podatke, osebno izkaznico…

Povezave so uporabne za boljše razumevanje strani

Logična organiziranost povezav je ključnega pomena z vidika uporabnosti strani. Obiskovalec se v nasprotnem primeru ne znajde in hitro zapusti spletno stran.

Povezave na spletni strani naj bodo aktivne

Ažurnost povezav je za uporabniško izkušnjo pomembna. Neaktivne povezave so za obiskovalca neuoporabne in zavajajoče. To iskalni pajki zaznajo in spletnemu mestu znižajo uvrstitev…

  • Share/Bookmark

En odgovor to “Brez tega ne gre (2. poglavje)”

  1. Cream komentira:

    Dober prispevek, zanimiv mini tečaj. Me pa zanima, kako naj podjetje razmišlja, ko se odloča katere proizvode predstaviti na internetu. Kakšne so lastnosti proizvodov, ki gredo dobro v promet na internetu? Hvala.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !