Elektronska pošta, kraljica interneta

email.jpg
Ko govorimo o elektronski pošti ne moremo mimo Raya Tomlinsona, legende interneta in prej Arpaneta, ki je poleg tega, da je sprožil prvi email v zgodovini, med drugim odgovoren tudi za množično uporabo znaka “@”, ki ga je določil za unikaten simbol elektronske pošte. Kot pravi Corey Donovan na Remarketer na žalost ne vemo natančno, kaj je bilo zapisano v prvem elektronskem sporočilu, za razliko od prvega telefonskega klica, ob katerem je bila dobro dokumentirana izjava Grahama Bella: “Gospod Watson, pridite sem”. Dve desetletji in pol kasneje, je elektronska pošta daleč najpogosteje uporabljana storitev interneta.

Elektronska pošta si je kot t.i. killer aplikacija interneta zagotovila tudi častno mesto v zgodovini družbenih študij. Je namreč orodje, ki je močno pospešilo rast na omrežjih temelječih organizacij. Še več, prvi omrežni sistemi so bili posledica želje znanstvenikov, da bi si med seboj hitreje izmenjavali informacije in raziskovalne izsledke. Tukaj si lahko pogledate odličen povzetek razvoja omrežne elektronske pošte, v bolj računalniščem jeziku. Če so vam blizu termini kot so Bitnet, Arpa, CREN, EARN, EDUCOM, vam bo morda všeč.

Moči elektronske pošte niso spregledali niti ljudje iz biznisa. To potrjuje pogled na seznam tekmovalnih kategorij elektronske pošte pri Web Awards in drugih specializiranih tekmovanjih. Kar sledi je pregled nekaj možnih načinov, kako lahko elektronsko pošto izrabljamo kot orodje za biznis:

1. Kampanje z dovoljenjem

Pri tem načinu uporabnik prejme sporočilo na podlagi predhodnega vpisa v podatkovno zbirko prejemnikov sporočil z nekega spletnega mesta.

2. E-poštni spletni časopis za marketinške namene

Relevantni rezultati učinkovitosti: cklick through rate po posameznih vsebinah. Vloga vsebin in privlačnih tekstov je očitna.

3. Prodajni opomnik ali predstavitev ponudbe

Klasični primeri tovrstnih opomnikov so na primer komercialne ponudbe, posebne ponudbe, ki zahtevajo vpis v bazo, nagradne igre ali obvestilo o možnosti presnemavanja dokumenta. V BtB spektru pa so tipični primeri lahko povabilo na webinar, objava raziskave ali strokovnega prispevka na določeno temo.

4. Pisma dobrodošlice za nove uporabnike / naročnike spletnega časopis

Samoopisno.

5. Automatizirana serija spletnega časopisa (auro responder)

Pokazatelji, ki kažejo učinkovitost tovrstne metode uproabe elektronske pošte so: število odprtih pošt skozi čas, click through rate skozi čas, konverzije, odzivi…

6. Automatizirana in personificirana elektronska pošta

Tudi pri tej metodi veljajo podobni standardi za merjenje učinkovitosti, kot pri avtomatizirani seriji spletnega časopisa: eštevilo odprtih elektronskih sporočil skozi čas, click through rate skozi čas, konverzije, odzivi…

7. Viralne kampanje z e pošto

Pri tej metodi je ključno razumeti, da se ključ do uspeha kampanj skriva v »lepljivosti« sporočila in prirpavljenosti ljudi, da pošto posredujejo naprej. Koliko e-pošt je bilo posredovanih naprej je torej ključna merska enota uspeha viralnih kampanj.

8. Elektronske razglednice

Relevantni rezultati učinkovitosti: število odprtih e-pošt skozi čas, click through rate skozi čas, konverzije, odzivi…

9. Alternative elektronski pošti (RSS, SMS/mobile, desktop app)

V zadnjem času se je razvila serija novih orodij, ki omogočajo distribucijo informacij po svetovnem spletu na nove načine. Lahko razvijete tudi druge naročniške storitve za svoje uproabnike, s pomočjo drugi metod. Pri tem je pomembno, da so hitre in učinkovite, vsebinsko relevantne in merljive.

10. Klasična poslovna e-poštna korespondenca

Vsakodnevno po spletu putuje na milijone zasebnih in poslovnih sporočil. To je tisto, kar je elektornsko pošto v osnovi naredilo za najbolj popularno storitev svetovnega spleta. Verisign ocenjuje, da je dnevno posredovanih okoli 2.5 milijarde elektronskih sporočil, vednar je to zelo podcenjena številka realno posredovanih sporočil.

O spamih in podobnem pa raje ne bi zgubljal besed. Dovolj je, da pogledate število nezaželjenih elektronskih sporočil v vašem poštnem predalu. Skupaj s spami se število dnevno posredovanih elektornskih sporočil meri v več deset milijardah.

 • Share/Bookmark

4 odgovorov to “Elektronska pošta, kraljica interneta”

 1. Emejlček komentira:

  Hudo, bi bilo pa zanimivo vedeti konkretne številke, kako se je gibal promet klasičnih poštnih storitev vis a vis pojava e pošte.

 2. Flikar komentira:

  Dober članek, zanimivo bi bilo vedeti koliko email prometa je SPAM, in koliko celotnega spletnega prometa je SPAM…pomoje so številke šokantno visoke

 3. Primož Žižek komentira:

  Pozdravljen,
  že dlje časa spremljam statistike, a točne žal ni. Zadnja ocena je, da je spama na dnevni ravni za več 100 milijonov, kar je velika rast glede na to, da je bilo še junija 2004 za okoli 500.000 posredovanih spemov na dan. Vemo, da so največji spamerji države kot so ZDA, Kitajska, Koreja, Kitajska, Brazilija, Kanada….

  Se javim, ko bom imel v rokah še kaj bolj oprijemljivega. Prvi naslov za raziskave in analize pa so seveda antispam podjetja. Prilagam še povezavo na zanimiv članek o spamu: http://slo-tech.com/clanki/03040/03040.shtml

 4. Flikar komentira:

  Zanimiva bi bila tudi primerjava SPAM sporocil in Peer To Peer prometa :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !