Vrhunski spletni zapravljivci časa

labirint.jpgStatistike pravijo, da se je v zadnjih desetih letih razmerje med gledanostjo televizije in uporabo interneta prepolovilo iz zavidljivih 8:1 v korist TV, na razmerje 4:1. Uporaba interneta in s tem povezanega časa pa ima tudi svojo, z vidika človeških razvad, zanimivejšo stran, kot jo kažejo statistike. Bolj podrobno branje raziskav kaže, da je na spletu na milijone ljudi po svetu okuženih z novo realnostjo: zapravljanjem dragocenega časa.

Kaj nam vzame največ časa, če odštejemo pričakovane dejavnosti, kot so: uporaba elektronske pošte, iskanje informacij, pregled novic, e bančništvo, iskanje proizvodov in storitev, klepetanje v klepetanicah, pisanje blogov, urednikovanje spletnih domačih mest, urejanje myspace in podobnih profilov? Hm, seznam je daljši od iger na srečo, seksa in spoznavanja novih ljudi.

Internetni čas, se ne tiče samo nas

Z vprašanjem nepotrebnega zapravljanja časa na internetu (Poglej seznam spletnih mest, na katerih ljudje preživimo največ časa, vsaj v ZDA), se ukvarjajo tako v šolah, kot v podjetjih, med vse številčnejšimi blogerji, da o družinah sploh ne govorimo, saj je vse več primerov, ko se najstniki preprosto zaprejo med štiri stene in skorajda »živijo na spletu«. Tam ustvarjanjo odnose, igrajo omrežne igre, izmenjujejo fotografije, glasbo, zapiske, se dogovorajajo o marsičem. Staršem pa se, kot sem pogostoma izvedel iz različnih pogovorov, zdi da sploh ni pomoči. Da se otrok odtuji, da »živi v nekem drugem svetu«, v katerega nas ne spusti.

Nove navede, nova povpraševanja

Kot odgovor na to stanje, se že pojavljajo ponudniki izobraževanj in treningov upravljanja s časom na spletu, različni vodiči po koristnih in manj koristnih internetnih vsebinah in podobno. Meni osebno je to hecno, a kjer je povpraševanje, tam je tudi ponudba. Pred samim vprašanjem produktivnosti, ki nujno edini cilj uporabnikov spleta, je dobro vedeti tudi, da so nekateri načini »zapravljanja časa« na internetu varni; so pa tudi načini, ki so lahko zelo nevarni, na meji odvisnosti, ki lahko vodi v izolacijo, izgubo smisla za čas, realnost, razne zlorabe. Virtualna realnost s pridihom realne realnosti Ne da bi moraliziral, a edini način, da postavimo protiutež omreženi in virtualni realnosti je krepitev zavedanja, da internet ni edina resnica. Socialna inteligenca, sproščeno doživljanje sebe in drugih, moč za uresničitev življenjskih ciljev in nagibov, so nujni elementi uspešnega življenja, v svetu prepolnem informacij in številnih, a hitrih in velikokrat površnih odnosov. naj vas tolaži vsaj občutek, da niste sami. Če se vam zdi, da namenite druženju na spletu preveč časa, skorajda več kot prijateljem in kolegom v realni realnosti, niste dosti drugačni od Angleških uporabnikov. Lahko se vsi skupaj zatečemo tudi na »praktično zdravljenje« pred to odvisnostjo, saj očitno obstajajo recepti tudi za to tegobo post modernističnega časa. Pa saj ne, da se ne zavedamo

Čas je…

Uf, že dve uri se ukvarjam s to temo… Samo doslej sem odkril preko 100 različnih načinov zapravljanja časa na spletu… Koliko jih je v resnici? Tisoče, desetisoče?

Pa smo tam, ponovno sem za prispevek porabil preveč časa: grem raje nazaj v realnost. Na splet.

 • Share/Bookmark

11 odgovorov to “Vrhunski spletni zapravljivci časa”

 1. pet-in-g-seks komentira:

  ne razumem?!? če gledam brezvezne tv-serije pa ne zapravljam časa? če brezveze kofetkam z brezveznimi ljudmi ne zapravljam časa? če šetam po šoping centrih ne zapravljam časa? uh, jaz odvisnež.

 2. Dajana komentira:

  hahaha. pet-in-g-seks ima prav. :mrgreen: Mislim, da bi moral vzpostaviti drugo stvar. Odvisnost od interneta, od televizije. Zakaj se to sploh zgodi? Zaradi hipnoze. Poglej samo reklame na TV. Poglej poročila na TV. Hipnoza. Brain washing. Na interentu je drugače. Tu lahko sam selekcioniraš podatke in se izogneš reklamam.

 3. Primož Žižek komentira:

  Pozdrav, obema!

  Hvala za komentarje::)

  Seveda sem že v članku navedel, da se mi zdi marsikateri od navedenih pojavov hecen, še posebej reakcije konzervativnih varuhov morale.

  Menim tudi, da že to, da pišem o internetu pove dovolj o tem, kaj si mislim o drugih oblikah zapravljanja časa. Sam preživim na spletu minimalno tri – pet ur na dan, pa seveda nisem odvisnež, no čevprav včasih…

  Poanta je v tem, da je www, kot je nekdo rekel”surfanje nad zevajočo luknjo” in da se kljub množici uspešnih zgodb in pametnih uporab interneta, marsikdo znajde v temi.

  Nič ni narobe, če premislimo, kako uporabljamo omrežje. Dajana, glede brainwashinga in tolerance za neumnosti, menim da webu ne moremo pripisati vnaprejšnje superiornosti vi a vis klasičnih medijev. Statistike govorijo, da je v tem kontekstu web lahko tudi le dodaten vzvod za neumnosti. Poglejte samo 100 najbolj popularnih blogov v ZDA.

 4. Dajana komentira:

  Prosim, daj link do sto najbolj popularnih blogov.

 5. hegu komentira:

  Zapravljanje časa na spletu? hm…Poznam par firm, ki so svojim delavcem omejila dostop do spleta zaradi bojazni zapravljanja dragocenega časa, v katerem bi lahko firmi prinašali denar. Meni se zdi dostop do spleta že skoraj v domeni človekovih pravic:)

  Vem pa, da mi splet ne bo ukradel tistih ur Taijija. Če pa mi jih bo, pol pa bom rekel, da zapravljam čas. Najbrž je res vse v očeh opazovalca. Mali je cel dan za računalnikom, zapravlja čas in nič ne naredi. Tip je pa raztura Spor in ma firmo v Secondlifu. Najbrž je “What you make of it”, kar šteje.

  Ker je web tako mlad, se nam sploh ne sanja, na kakšne načine vse bomo še na njem zapravljali čas v prihodnje.

  Komaj čakam..:)

  Mogoče pa on zgublja čas z nami:)

 6. obiskovalec komentira:

  Najtežje se je OZAVESTITI. Najlažje se je hipnotizirati. Mislim, da nas večina že večji del dneva preživi v spremenejem stanju zavestitrans, hipnoza). Za noben dnar tega NE BOMO PRIZNALI. NE!!!!!!!!! BEDARIJE. Internet, blogi, informacije, chati, forumi, maili, prijatelji … TO JE VENDARLE KORISTNO!!!!! Igre ???? Second Life ??? World of Warcraft Addict http://www.youtube.com/watch?v=K8hfK3RQs2g …. NAJTEŽJE SE JE OZAVESTITI … ZDAJ ????? !!!!!!
  Razmišljate kaj odgovoriti na forumu, na blogu … kaj bi se zgodilo, če vašega bloga ne bi bilo več???
  Nekaj se dogaja z nami. SE BOMO PREBUDILI?

  Ravnokar se ZAVEDAM … največje infekcije 21. stoletja … imamo na voljo RDEČO TABLETKO?

 7. hegu komentira:

  Edinokrat ko človek ne zapravlja časa je takrat ko spi! So rekle finske babice svoj čas:)

 8. spiritofhegel komentira:

  Zizek has been under sustained attack by critics who find his analysis arcane, subjective and frankly, pointless. In the latest issue of the peer-reviewed and open source International Journal of Zizek Studies (Vol 1, No 3, 2007), Prof Todd McGowan (Univ of Vermont) makes a compelling argument defending a Zizekian reading of cinema. read it here: http://subalterncinema.com/kishore/2007/10/06/zizek-rascal/

 9. obiskovalka komentira:

  Ravnokar sem prebrala zanimv intervju v GG in šla stikat za teboj – kam drugam kot na net. Včasih si moral imeti veze pri vaških opravljivkah in gomilo časa, da si se dokopal do relevantnih informacij ;-)
  Internet uporabljam v bistvu za to, ker nimam časa.

  Razen kadar delam, seveda. Tisto je drugi odsek časa, je namenjen internetu in se ga ne da primerjati s hipnozo. To je treba priznati. Tisti, ki z netom dela, ne more primerjati trajanja priklopov z nekom, ki mu net ni temeljni vir dohodkov.

 10. Darja komentira:

  Odvisna sem. Priznam. In prav uživam v tem… :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !