Spletne govorice, virusna mnenja in seznami

viral.jpgViralni pr, viralno oglaševanje ali viralno komuniciranje je ena od tehnik komuniciranja, ki izrablja vzvod obstoječih družabnih omrežij na spletu, z namenom prepričevanja, vplivanja… Viralni PR je tehnika, ki je na nek način tudi ojačevalnik govoric in je koristna, kadar želi upravljalec kampanje hitro doseči veliko število ljudi. Zdaj že legendarna Z-lista, ki jo je pričel Mack Collier na svojem blogu Viral Garden, s katerim je pričel eno največjih viralnih kampanj v zadnjem času, je dober primer moči viralnega piara. Za kaj gre?

Mack je povabil pisce blogov, da objavijo njegovo Z-listo blogov, ki po njegovem mnenju zaslužijo pozornost bralcev in pozval avtorje, da kopirajo prispevek v svoje bloge. Seveda na način, da kopirajo tudi njegov seznam blogov, k temu pa dodajo tudi svoje predloge. Začelo se je kot seznam naslednjih blogov Shotgun Marketing Blog, BrandSizzle, bizsolutionsplus, Customers Rock!, Being Peter Kim. Z akcijo naj bi povečal prepoznavnopst blogov, saj Techorati, iskalnik specializiran za bloge, pri rangiranju upošteva število povezav, ki kažejo na blog, pa tudi iz njega. Zadnji seznam, ki sem ga videl je štel že preko 700 različnih blogov, pozitivni pa so tudi rezultati uvrstitev na iskalniku Techorati.

Sicer je eno izmed prvih viralnih kampanj je razvil s spletnega mesta Spent2000.com, leta 1996. Nolan je razvil metodo “govoric”, ko je k url naslovom dodal fraze, ki so med uporabniki povečale zanimanje za spletno mesto. Med virusni piar lahko prištejemo posredovanje elektornske pošte z zanimivimi vsebinami (pisma, povezave na članke…). Virusno oglaševanje je konceptualno identično, le da se pojem navezuje na posredovanje oglasnih sporočil. Vzvod razvoja razširjanja oglasov je, da naj bi bili ti tako zanimivi, da jih ljudje samodejno posredujejo naprej po svojih socialnih omrežjih.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “Spletne govorice, virusna mnenja in seznami”

  1. Cream komentira:

    Ali nisi Internet Espresso pred kratkim tudi sam objavil zacetek nekega seznama internetnih govorcev? Ne najdem ga…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !