Slovenija – Spletna turistična forma in izzivi

grb.jpgEden izmed prvih virov o Sloveniji, vsaj kar zadeva turiste, je slovenski turistični portal Slovenia.info. Včeraj so me sodelavci tega portala povabili, skupaj z našim glavnim analitikom Urošem, da na 5. motivacijskem srečanju skrbnikov portala, predstaviva uredniški priročnik, ki smo ga pripravili ter podamo nekaj svojih mnenj o posameznih spletnih mest. Tudi tokrat se je razvila živahna debata in vsi prisotni smo družno odškrnili marsikatero oviro na poti do vrhunskih spletnih vsebin slovenske turistične ponudbe.

Bila je to prijetna konferenca, na kateri se je zbral cvet lokalnih turističnih delavcev. Prav oni so namreč odgovorni za to, kako kakovostno je na svetovnem spletu predstavljena lokalna turistična ponudba v Sloveniji. V nadaljevanju navajam tri ključne ovire do uspeha pri razvoju slovenske turistične ponudbe na spletu v nadaljnih letih, ko jih je nakazalo včerajšnje srečanje.

Znanje

Med udeleženci je bilo zaznati veliko željo in potrebo po pridobivanju novih znanj. Le ta pa so zaradi zahtevne narave spleta multidisciplinarna. Vloge turističnih delavcev v tem procesu se raztezajo od vodenja spletnih projektov, do urednikovanja, kakor tudi pridobivanja in zagotavljanja primernega nivoja financiranja v okviru budžetov posameznih organizacij.

Sodelavci

Kot v vseh branžah, je tudi v turizmu veliko povpraševanje po informacijsko pismenih sodelavcih, ki razumejo moderen način življenja, spletno komuniciranje pa je za njih sestavni del vsakdana, kot bi rekel” digitalno” dihanje. Skratka, velika večina zaznava potrebo po specialistih, strokovnjakih, ki znajo usmerjati razvoj spletnih mest, spletne ponudbe in umeščati spletne aktivnosti v celoten marketinški miks, poslovno strategijo in konec koncev tudi v kontekst turističnih ciljev neke turistične dsestinacije.

Denar

Del vsebin o turistični ponudbi v Sloveniji nastaja v okviru organizacij, ki so financirane iz javnih virov. Delno pa to področje pokriva zasebni sektor, agencije, ponudniki storitev in produktov. Za uspešno zagotavljanje budžetov za prihodnja finančna obdobja bodo morali tudi turustični uradi pričeti bolj kredibilno uporabljati tako spletno kot poslovno analitiko. Z drugimi besedami, merljivost spletnih aktivnosti, je potrebno obrniti v svoj prid in svoje strateške načrte, ocenjevanje učinkovitosti podpreti s konkretnimi številkami in učinki.

 • Share/Bookmark

3 odgovorov to “Slovenija – Spletna turistična forma in izzivi”

 1. david komentira:

  Lepo povzeto,

  uredniški priporočnik (ki sem ga uspel na hitro preleteti) je definitivno korak naprej k reševanju prve ovire.

  Pri reševanju te in druge ovire se mi zdi priporočljivo tudi sodelovanje z eksperti, še posebaj v precej konkurenčni panogi turizma ali pa v primeru, ko ni dovolj časa za DIY.

  Kar se tiče zadnje ovire, je ta problem cele panoge. Pri določanju budgeta očitno ni takih problemov ko gre za ATL medije (kljub njihovi vedno manjši učinkovitosti) , se pa hitro zatakne pri internetu.

 2. Primož Žižek komentira:

  Se strinjam, David. BTW, imaš odličen blog. Zelo berljiv in praktičen. Dodam med “must read”. Več kot nas je, hitreje bo šlo.

 3. david komentira:

  Hvala.

Komentiraj