“Milijone spletnih mest in nič za prebrati”

pisanje.jpgBlogsfera je eksplodirala in družabna omrežja po svetu so pobesnela. Zdi se, kot da bi najmanj milijardo ljudi ponorelo v internetni in omreženi revoluciji. V Face Book na primer se vsak teden vpiše neverjentih milijon uporabnikov; za ustanovitelja Zuckermana pa velja, da je tisti “cocky guy”, ki je zavrnil 1 milijardo od Yahooja in za katerega je v Wiredu nekdo zapisal, da se sedaj ves Silicon Valley sprašuje: “ali ni na novo definiral prihodnosti spleta”. Prva revolucija je torej druženje v omrežjih in na tisoče aplikacij, ki jih zato uporabljamo.

Transformirani trgi

Revolucija se dogaja tudi pri prodaji in distribuciji vsega kar se da nekako spraviti v digitalno okolje (knjige, glasba, počitnice, finančne storitve, seks, majice, copati, plakati, zavese, rolete, filmi, koncerti, košarkarske vstopnice, novice, zabava, igre, srečavanja, pa tudi letala, hiše in ladje itd.). Kjer je mogoče, bodo izginili posredniki, ker jih v omreženi ekonomiji nihče ne mara, saj živijo od provizij za delo, ki ga lahko sedaj izvedeta medsebojno neposredno ponudnik in kupec.

Kdor ne piše…

In ja, tudi piše se vse več, predvsem na blogih. Prakse blogosfera in družabnih omrežij se selijo v korporativno sfero. Kdor ne bo pismen v spletnem okolju, ta ne bo prosperiral. Že tako, poleg vseh mogočih vzporednih svetov (super razviti, razviti, nerazviti, revni…), obstaja dva, ki resnično ločujeta: omreženi in izključeni. Digitalna ločnica se je stabilizirala okrog 50 %. V najnaprednejših družbah so si zato dali za cilj vsaj 90 % vključenost v globalno omrežje. Blogersko logiko, v povezavi z družabnimi omrežji. oz. kolaborativnim filtriranjem bomo videli vse pogosteje tudi na korporativnih spletnih mestih. Bloganje, sodelovanje, izmanjavanje, povezovanje, zbujanje pozornosti ipd. pa ni mogoče ne da bi se vsedli in nekaj zapisali. Zato je vse več pisanja.

Včasih, ko si želim odpočiti od vsega “hitrega” in si vzeti čas, za kaj bolj “počasnega”, prebiram strani v knjigah, revijah, zbornikih, pa tudi priporočene bloge:). Pri tem naletim tudi na kakšne bolj “veterane” piara, marketinga, skratka tiste “izkušene” tipe in tipice, ki so videli takoroč vse.

Dostikrat se v svojih zapisih borijo, da bi svet ohranili takšen, kot je bil v njihovih “zlatih časih”. Občasno pa naletim na odlične in aktualne zapise, in takšen je tudi zapis Kima Beyna, ki ga toplo priporočam. Naslov njegovega prispevka je pomenljiv, Milijone spletnih mest, in nič za prebrati. Seveda pretirava, a nekaj analogij in razmislekov nam najbrž lahko koristi.

Brez zamere, je pač tak dan, da se sprašujem o smislih in nesmislih. Dobrem in slabem. Zanimivem in že videnem. Spontanem in naučenem. Prispevek zgoraj je odraz tega.

 • Share/Bookmark

2 odgovorov to ““Milijone spletnih mest in nič za prebrati””

 1. deloholik komentira:

  Hej, Primož, zapisano je aktualno. Izstopati v vsem tem morju pa seveda vedno težje in zanimivo za nekatere od nas ravno zaradi tega…

  A ker je bil moj (nedavni) prvi blog ravno na temo, da ljudje pravzaprav v bistvu nismo le z nagoni obsedeni naravo in sočloveka izkoriščevalski egocentriki, ampak tudi kaj boljšega, lahko zatrdim: tudi dobri blogi so in bodo in smisel ostaja – osebno celo mislim, da nas je vse več, ki ga vidimo (ali to vsaj poskušamo) – in kritična masa raste.

  Torej, ko se sprašuješ o smislu in nesmislu, se spomni, da te tu vsaj nekdo podpira v misli, da smisel je… in morda boš tedaj, ko se bom kak drug dan spraševal o tem sam, ti meni povedal isto.

  Lep jutri!

 2. Primož Žižek komentira:

  Saj ne da ni smisla; smislov je veliko:). Tudi tvoj zapis je dokaz za to.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !