Kako uspešno sem napovedal spletno leto 2007?

crystall-ball.jpg

Pred enim letom sem objavil prispevek Splet v letu 2007 in tvegal napoved dogajanje v letu, ki je za nami. Pogled na moje napovedi, skupaj s pripombo enega od komentatorjev (na temo video vsebin) govori, da se je večina stvari uresničila. Če vas zanima podrobna primerjava napovedi in dejstev, ki so se zgodila, si to lahko preberete v nadaljevanju.

- Oglaševalski kolač se je povečal:

Spremembe v lastništvih, združevanja in mnogi novi projekti govorijo o tem, da želi trg slediti napovedim medijskih načrtovalcev, ki je jasen: oglaševalski kolač za splet se bo v naslednjih letih tudi v Sloveniji močno povečal. Po pogovorih z različnimi poznavalci, lahko ocenim, da bo znesek na letni ravni ( 3 – 5 letih) dosegel oz. presegel 40 mio evra, kar je cca 4x več kot je trenutno.

- Vlaganja v razvoj intranetov bodo višja

Te trditve še ne morem komentirati, saj v našem podjetju šele izvajamo priprave na raziskavo. Ko bodo podatki znani, bom ustrezno dopolnil post.

- Podjetja zaposljujejo profesionalne urednike:

Ta napoved se je uresničila. Poznam nekaj konkretnih medijskih hiš, novih vsebinskih spletnih centrov in novih projektov družabnih portalov, ki so v preteklem letu močno okrepili svoje uredniške ekipe. Isto velja za precej vodilnih slovenskih podjetij. Žal zaradi varovanja poslovnih skrivnosti ne morem navajati konkretnih imen.

- Realiziran je bil prvi blogerski kongres:

Šest mesecev po napovedi, konkretno 7. junija 2007 se je zgodil Blogres.

- Uresničila se je napoved, da bodo blogi pridobivali na pomenu:

Poglejte si samo nekaj dejstev: statistika obiska pri Hadu, pa novo rubriko Intervjuji z blogerji na Vest.si, rojstvo časopisa Blogorama, nagrada Viktor za posebne dosežke, ki jo je prejel Jonas.

- Družabni mediji so de facto dosegli nesluteno popularnost:

Med njimi izstopata Myspace in Facebook, a tudi projekti kot je Coolinarika jasno izrisujejo možen razvoj v prihodnje.

- Na področju iskalnikov sem morda pričakoval preveč, a vseeno:

Google je revolucionaliziral marsikakšno storitev, Najdi.si pa je uvedel storitve mobilnega iskanja in iskanje po video vsebinah.

- Razvijajo se nove nišne vsebine:

Eno od področij, kjer sem napovedal razvoj je bila skrb za uporabnike spleta, starejše od petdesetih let. Z veseljem sem odkril tole: www.seniorji.info.

- Več bo blogov in portalov z lokalno vsebino:

Napoved se je uresničila v obliki nekaterih blogov občinskih svetnikov, v različnih slovenskih občinah, ki so vzniknili v letu 2007. Med drugim tudi odličen blog prijatelja Tomaža Levičarja v Novem mestu.

- S spletom se ukvarja vse več vodilnih:

Zanimivo je, da večina raziskav, ki so bile izvedene na to temo, govori o tem, da se velik del vodilnih kadrov zaveda, kako je splet postal ena od strateških vsebin poslovanja; področju bodo namenjali vse več pozornosti. Kako pomemben je splet za vodilne, govori tudi dejstvo, da se na spletu pojavlja vse več piscev t.i. korporativnih blogov.

- Razvoja je bilo še več:

Bilo je več vlaganj v zaščito otrok oz. varno rabo spleta, več je infoteinmenta in tudi izračun ROI je postal bolj pomembno orodje merjenja učinkovitosti spletnega marketinga.

Skratka, v letu 2007 je postalo povsem jasno, da splet ni več zgodba, temveč dejstvo.

Moja napoved za leto 2008 pa v kratkem!

 • Share/Bookmark

4 odgovorov to “Kako uspešno sem napovedal spletno leto 2007?”

 1. cherry komentira:

  grejt, now do my fortune telling too ;)

 2. Star komentira:

  Ocena, da bo denarja za 40 mio evra se mi dopade…:)

 3. B5 komentira:

  Glede na to, da si zelo uspešno šlogal, me zanima kakšna je tvoja tehnika. Kavna, skodelica, tarot karte, html scramble?
  B5

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !