Internetni menedžer – kompetence za vroč poklic

indijanec.jpgDa je prihodnost v spletu se strinja vse več podjetnikov, umetnikov, tudi politikov. Že dlje časa sem na lovu za identifikacijo ključnih kompetenc, ki jih zahteva sodoben spletni posel. Tokrat se osredotočam na kompetence in si pri tem pomagam z mnenji priznanih storkovnjakov s področja spleta. 

Dejstvo je, da je tudi v Sloveniji na internetu aktivnih na tisoče podjetij. Mnogi med njimi bodo s povečano konkurenčnostjo in selitvijo tržnega komuniciranja, prodaje, komunikacije v omrežje spleta, primorani razmisliti o prednostih in slabostih zaposlovanja lastnih kadrov.

Veščine in znanja

Odgovornosti tipičnih menedžerjev spletnih projektov vključuje tako menedžerske, kot medijske in druge veščine in znanja:

- Internetni menedžer mora biti sposoben definirati obseg in vsebino poslovnega modela projekta (rezultati, cilji, stroški, timing) in pripraviti projektno dokumentacijo.

- Načrtovati in izvajati finančne načrte, in upravljati ekipo in projekt, da je slednji profiten

- Upravljati z velikimi medoddelčnimi (multifunkcijskimi) timi

- Spremljati spremembe in naloge vezane na projekt

- Delati v skupinah podizvajcev, s klienti, z mediji, pridobiti vse ustrezne informacije in specifikacije potrebne za uspešno realizacijo projektov

- Sodelovati in pomagati pri pripravi učinkovitih dokumentov, od prodajnih načrtov, preko kreativnih povzetkov, do opisa storitev, vsebin in arhitekture spletnega mesta.

- Zagotavljati nadzor nad kakovostjo in vnašanjem odličnosti pri stalnem napredovanju spletnega in internetnega poslovanja

- Spremljati trende, prebirati statistična poročila, razbrati bistva iz tržnih analiz in neštete množice virov o spletnih trgih in njihovem razvoju

- Poznati osnovne tehnologije, razumeti strateške in operativne vidike spletnega poslovanja

- Učinkovito komunicirati in zagovarjati usmeritve in cilje internetnega poslovanja, ter učinkovito sodelovati z vsemi oddelki v podjetju

Vse večja priložnost, ki izhaja iz realne potrebe

Splet kot platforma ali kanal za posel je vse zanimivejši. Uroš Žižek, moj brat in sodelavec iz E-laborata takole komentira: “Ocenjujemo, da se podjetja v dosti večji meri zavedajo pomena spletnega mesta in spleta na sploh, kar se vidi tudi v povečanju povpraševanja po urednikih spletnih mest, e-pirovcev, piscev za splet, web dizajnerjev in podobnimi strokovnjaki. V Sloveniji trenutno tega kadra primanjkuje, zato bo potrebno razmišljati o vpeljavi posebnega študija ali smeri na eni od fakultet, ki bo izoblikovala kompetentne internetne kadre.”

Kakšne kompetence iščejo v spletnih oddelkih si lahko pogledate na različnih naslovih: tukaj, tukaj, tukaj in tukaj.

Kako pa kaj v praksi?

Kako pa kompetence internetnih menedžerjev vidi eden izmed najboljših poznavalcev poslovnega interneta pri nas, Rok Hrastnik iz Studia Moderna? Takole jih zvrsti, ko našteva (več o tej temi in spletu v letu 2008 si preberite v naslednji številki Glas Gospodarstva):

- Celoten nabor osnovnih managerskih znanj in izkušenj, kot tudi močno zaledje v poslovni strategiji in modelih

- Vsaj osnovne analitične sposobnosti, z močnim fokusom na prodajno-finančni učinkovitosti

- Celostno obvladovanje trženja in vseh ključnih kanalov, s poudarkom na multi-channel integraciji direktnih kanalov komuniciranja

- Vsaj osnovne izkušnje na podrocju “copywritinga”

- Razumevanje tehnoloskih vidikov interneta

- Razumevanje psihologije internetnih uporabnikov

- Celostno obvladovanje poslovnih procesov podjetja

- Celostno obvladovanje vseh internetnih kanalov, kot so iskalniki, e-mail, …

- Obvladovanje procesov internetnega trženja

- Sposobnost strateškega razmisljanja, in hkrati visoka stopnja razumevanja taktičnih podrobnosti«

Kako torej pridi to idealnega modela kompetenc? To je seveda odvisno od branže, velikosti podjetja, stopnje po kateri je pojav interneta spremenil okoliščine na trgu in metode poslovanja in še marsičem. A kljub temu je zanimiv pogled na matriko i – šole na ameriški univerzi Berckeley v Kaliforniji. Kaže na to, s kako kompleksnim okoljem imamo opravka.

Vsekakor nov super medij, poleg vseh priložnosti, ki jih prinaša v naša življenja, predstavlja hkrati tudi veliko nevarnost, če se na dogajanje ne odzovemo pravilno in pravočasno. Verjetno se bo z leti oblikovalo akademsko,s trokovno, stanovsko okolje, ki bo bdelo nad razvojem standardov, izkušenj in znanj. Škoda bi bilo, če se zgodba ne bi dovolj hitro obrnila v to smer.

Vse več debat na temo kadrov in kompetenc, vedno bolj ambiciozni poslovni načrti, in kar je še pomembneje, vedno več realnih poslov na spletu, že kličejo po tem.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Internetni menedžer – kompetence za vroč poklic”

  1. Star komentira:

    Ne le to, danes so medije prepravile tudi zgodbe o t.i. spletnih čistilcih. Priložnost se seli na splet.

  2. Domače branje, 29. 2. 2008…

    Zanimivo in/ali branja vredno: internetni menedžer, e-uprava, cenzura na internetu, je Google nesmrten?, Facebook v zatonu?
    ……

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !