Na seznamu ali ne? To je zdaj medijsko vprašanje!

lestev.jpgSpletne pr medijske agencije so spletni servisi, ki zagotavljajo distribucijo, ciljanje, merjenje in nadziranje pretoka piar člankov v imenu podjetij, vladnih agencij, nevladnih organizacij, agencij za odnose z javnostmi… Bolj izpostavljeni mednarodni primeri PR medijskih agencij so: PR Newswire.com, Businesswire.com, Findarticles.com… Prispevek začenjam na čudnem koncu, a boj za pozornost v medijskem prostoru se prične na začetku: pri viru informacij in pri uporabniku spleta.

Ni predaha za spletne medije

Danes so mediji na spletu precej odvisni od raznih priporočenih seznamov medijev, ki združujejo distribuirane vsebine. Novinarji, kot tudi vse več drugih uporabnikov spleta namreč za pridobivanje informacij vse pogosteje uporabljajo različne agregatne servise za pridobivanje informacij.

Medijska pokrajina se je spremenila bolj kot si predstavljamo, saj se je najbolj spremenil način, kako konzumiramo medijske informacije. V obdobju, ko je čas vreden več od suhega zlata, je osredotočanje na MANJ JE VEČ prineslo korenite spremembe. Pri nas je takšna popularna storitev na primer Najdi.si Novice, primer iz tujine bi lahko bil Yahoo News.

Ja, tudi mediji so postali odvisni od pop lestvic. Še bolj je pomembno, kdo prvi objavi informacijo. Še posebej izčrpljujoče pa je dejstvo, da uporabniki zelo radi klikajo tudi na novice objavljene z »Latest news« ikonografijo.

Dodajmo k temu še nekaj zasebne prakse

Stvar je še bolj komplicirana, saj si mnogi uporabniki spleta ustvarijo kar svoje medijske agregate, kjer poleg virov iz medijske sveta, vključujejo tudi zapise na blogih, forumih in družabnih omrežjih. Tako lahko le z nekajminutnim pregledom glavnih novic, uporabnik izbere, kar ga v tistem hipu najbolj zanima.

Primeri takšnih zasebnih medijskih agregatov, včasih jih imenujejo kar »reke informacij« so tudi urejevalniki rss virov (npr. www.netvibes) ali Google Alerts, pa tudi opomniki vseh vrst, ki jih nudijo različne agencije, spletni mediji in agencije.

Mediji nad temi vsebinami nimajo več nobene ekskluzive. Njihova moč in branost sta odvisna od: moči v spletnem prostoru, verodostojnosti, ugleda, hitrosti, pronjicljivosti, zanimivosti in barvitosti posredovanja informacij, komentarjev in zgodb. Hm tudi za velike medije ni več bližnjic. Tudi majhni mediji so lahko veliki!

  • Share/Bookmark

En odgovor to “Na seznamu ali ne? To je zdaj medijsko vprašanje!”

  1. Kompa komentira:

    Zadnje čase opažam, da je na Najdi.si novice veliko novic, ki jih posredujejo z Vest.si in Pozareport.si. Agregati očitno delujejo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !