Serijski šampioni podjetništva

zalivanje.gifKaj imajo skupnega Easy Jet, Virgin, Tuš, Skype in Najdi.si? Vsa podjetja so ustanovili in do uspeha popeljali serijski podjetniki. Vsi navedeni so uspešni, kreirajo trende in imajo močno potrebo po ustavarjanju. Toda, kako uspešno izpeljati nore ideje? Serijski podjetniki imajo nekaj skupnih lastnosti, temeljna njihova značilnost pa je tisto, kar Charles Handy imenuje podjetniški alkemisti. Lahko bi rekli, serijski podjetniki z izvenserijskimi poslovnimi sposobnostmi.

Moč ideje, moč dejanj 

Prvi od omenjenih je skupaj ustanovil 18 podjetij, od katerih je daleč najuspešnejše in poznano skupina Easy. Easyjet, EasyHotel… Drugi je znan po legendarnih Virgin shopih, lastni letalski družbi, ekstremističnih podvigih in zvezdniškem statusu, ter svoji inteligenci in talentu za javno nastopanje. Oba navedena sta bila tudi deležna visokih časti britanske kraljice. Branson je celo pridobil naziv Sir. Morda sta si v tem podobna tudi z našim Mirkom Tušem, le da slednji še ni prišel do imenovanja pri britanski kraljici.

Za četrtim in petim imenom blagovne znamke, pa stojijo serijski podjetniki, ki so delovali v tandemu. To je zanimivo, ker se na tem blogu držimo bolj internetnih tem. V internetni industriji so vodstva dveh ustanoviteljev prej pravilo, kot izjema. Microsoft, Google, Yahoo,Paypal…

 

Start up Nation 

Posebej zanimiva so start up podjetja povezana z IKT, multimediji in internetom. Zaradi narave interneta je poslovno okolje idealno za tiste, ki imajo pravo motivacijo in svoje razloge storiti vse kar je potrebno. Z drugimi besedami, na noge postaviti podjetje in mu zagotoviti uspešno poslovno življenje. In pri tem svinjsko obogati. Ker gre za novo mantro poslovne priložnosti, so vložki in tveganja visoki.

Internetni podjetniki med Polomom 2001 in priložnostjo

Internet je industrija, ki temelji na tehnološki inovaciji in govoricah. Od govoric je odvisno vse. Uspeh, moč blagovne znamke, popularnost; poslovanje je stranski učinek. Andreessen v svojem postu pravi, da je takšno dojemanja posla dejansko značilno za del serijskih podjetnikov v Sillicon Valleyu. Pri tem pa ni nepomembno, da se vrednosti internetnih podjetij velikokrat določajo predvsem na pričakovanih dobičkih. Vrednost se torej določa z nečim, kar naj bi se šele zgodilo.

 Zato so pri tem odločilne zgodbe. Dobro zgodbo pa ljudje širimo, če se o njej splača govoriti. Mojster za dobro poslovno zgodbo, Seth Godin, razkrije marsikakšno skrivnost podjetij na to temo. Podjetja, katerih zgodba sama kroži med ljudmi imenuje: vijolične krave.

Če se zanimate za kapital, lahko koristi pravilo 10/20/30

Delčku internetnih podjetnikov se uresničijo sanje in za svoje ideje pridobijo veliko denarja investitorjev. Od predstavitve ideje je zato odvisno veliko. Investitorji so bojda normalni ljudje, ki iščejo preproste rešitve za njihove cilje. V zvezi s tem se mi zdi koristen prispevek Guy-a Kawasaki-ja: Pravilo 10/20/30. Mnogi so pri tem že uspeli. Tudi v Sloveniji.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to “Serijski šampioni podjetništva”

  1. Delfina komentira:

    Hvala Primož, za predstavitev izvirne vijolične krave (ki ob upoštevanju principov zredi predvsem bančni račun)!

    E ja, predstavitve – veliko je na tem, a ta efekt “manj je več” zahteva veliko od ustvarjalca le te, predvsem pa pravo idejo in udaren (karizmatičen) nastop (s predstavitvijo v ozadju). Srečno!

  2. Luka Fanlok komentira:

    je kar je

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !