Postanite del spletne “estrade”

marlyn.jpgKako se na internetu odločamo na katero spletno mesto bomo kliknili? Če na Yahoo vpišete besedico “news” lahko izbirate tudi med 10.000 spletnimi časopisi urejenimi v zbirko. Za katerega se boste odločili?

Zakomplicirajmo stvari še malo in v Google vpišimo besedo “news” in se odločimo med 3.5100.000.000 zadetki? Ljudje imamo mehanizem. Znanstveniki pa so ga poimenovali Faktor x. Kaj faktor pomeni? Na kratko, odločamo se za spletne strani, ki so popularne, “asocialne” strani pa puščamo neobiskane.

Popularnost na internetu določajo obisk in povezave. Res je, spletne povezave, predvsem vhodne, torej tiste, ki kažejo na naše spletno mesto močno vzpodbujajo konkurenčnost spletnega mesta. Ocena na prst je, da v konkurenci dveh spletnih mest, z enim dvakrat bolj “povezanim” od drugega, bolj popularno spletno mesto privabi dvakrat več uporabnikov, kot manj “povezano” spletno mesto.

Ljudje se odločajo za popularno

Albert Laszlo Barabasi v knjigi Linked, za ponazoritev “preferenčne povezave” podaja naslednji zanimiv primer: “Tudi v Hoolywoodu igrajo povezave pomembno vlogo. Igralci z več povezavami imajo več možnosti, za pridobitev nove vloge”. Zveni logično, vendar zakaj je temu tako?

Kakor je pri iskalnikih na internetu odločilno razmerje med iskano informacijo in popularnostjo spletnega mesta v povezavi z iskano ključno besedo, je uspešen izbor pri castingu odvisen od skladnosti zahtev vloge in značilnost igralca ter njegove popularnosti. “Moraš biti popularen, da bi dobil nove vloge, toda potrebuješ dobre vloge, da bi bil popularen” je krilatica, ki jo v Hoolywoodu neradi slišijo mlajši in novi igralci.

Kako se torej odločati, ko izbiramo spletna mesta s katerimi želimo biti povezani s povezavami? Odločati se moramo za tiste, ki so vsebinsko povezana z našim uredniškim konceptom, a ne konkurenčna, ker nam lahko speljejo uporabnike.

Odločimo se tudi za tista spletna mesta, ki rastejo, saj je to dobro znamenje, da se bo za spletno mesto odločalo vse več ljudi. Na koncu koncev je potrebno razumeti glavni smisel “povezovanja” na internetu.

Dokazano je, da se ljudje, kadar se odločajo med dvema opcijama, odločijo za tisto, ki je bolj “popularna” in ki obljublja več “moči”. Podobno razmišlja iskalnik. Zato kar precej visoko uvrščenih spletnih mest ni nič drugega kot spletno križišče množice spletnih povezav, urejenih na način, da učinkovito rešujejo težave uporabnikov.

To nas zopet pripelje nazaj k temeljnemu vprašanju? Komu so naše spletne vsebine namenjene? Ta odgovor, ko je enkrat jasen, hitro poda odgovore tudi na “idealno” tipografijo pokrajine spletnih povezav okoli našega spletnega mesta.

 • Share/Bookmark

3 odgovorov to “Postanite del spletne “estrade””

 1. Delfina komentira:

  Reddit bom preizkusila – deluje simpatično!
  Sicer pa – v Hollywoodu vlada močan scientološki lobi… priznam, če bi ga “zavohala” pri katerem od “popularnih” in “močnih” iskalnikov – bi me to definitivno odvrnilo, tudi za ceno popularnosti! Predpostavljam, da so taki poskusi že obstajali…

 2. Luka komentira:

  Ja treba bi postat. … Samo un slikce mi je tako všeč, ki si jo dal na vrh. …aha

 3. Kompa komentira:

  Vse je pop!

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !