Iskalni marketing: iskalni argoritmi so poslovna skrivnost!

sherlock.jpgV ZDA se je pred poletjem zaključilo precej dramatično pravdanje. Viacom je na sodišču zahtevala dostop do precej pomembnih zbirk podatkov, ki naj bi jih razkril velikan Google, ki stoji za popularnim video portalom in družabnim omrežjem You Tube, hkrati pa zahteval milijardo ameriških zelencev, zaradi kršitve avtorskih pravic.

No, tokrat sodniki niso dovolili razkritja iskalnih algoritmov, se pa nekateri komentatorji strinjajo, da tokratni izzid (3:2 za Google) odpira možnosti za nove napade na najbolj zaščitene vire moči isklanikov: za mnoge osovražene iskalne algoritme.

Je pa sodišče od Googla vendarle zahtevalo razkritje nekaterih podatkov v zvezi z uporabo video materialov, s čimer bo Viacom pridobil vpogled v marsikatero skrivnost uporabe videa na velikanu Youtube.

Ve se namreč, da bi marsikatero podjetje, v skorajda sleherni branži, storilo marsikaj, da bi pridobilo v roke zbirke podatkov o iskalnih navadah uporabnikov. Ti so namreč ključ do vzpostavitve donosnih poslovnih modelov na spletu.

Od zaščite k sledenju in razkrivanju

Zaradi problema filtriranja avtorsko zaščitenih materialov, je dela za podjetja, ki zahtevajo umik avtorsko zaščitenih pravic v obdobju razmaha video in audio datotek veliko. Že v lanskem letu je bilo opaziti, da so se podjetja iz industrije zabave, predvsem filma in glasbe, odločila za spremembo strategije. Namesto na zaščito avtorstva, so se osredotočila na odkrivanje avtorsko zaščitenega materiala.

To je med prvimi storila založba EMI, ki je umaknila zaščite z dela na spletu objavljene glasbe. Podjetja so sedaj sposobna ne le odkriti, kje se nahaja avtorsko zaščiteno gradivo, temveč tudi, kdo ga je prvi objavil.

Video DNA

Podjetja, kakršno je Bay TSB ali Vobile, so tista, ki v imenu naročnikov sledijo avtorsko začitena gradiva na spletu. Za takšno početje so razvili tehnologije kakršna je na primer Video DNA, ki omogoča sledenje avtorsko zaščitenega gradiva po velikem delu spleta.

»Uporabljamo mnoge strežnike, na različnih lokacijah po svetu, zato je težko oceniti od kje pravzaprav prihajamo. Veliko piratov niti ne ve, da obstajajo podjetja, kot je naše, vse dokler ne prejmejo vabila na sodišče«, pravi Mark Ishikawa, direktor podjetja Bay TSP. Zato ni presenetljivo, da se je industrija poimenovala, kar spletna »policija v civilu«.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “Iskalni marketing: iskalni argoritmi so poslovna skrivnost!”

  1. avtor komentira:

    Če je to prihodnost, potem je ok. Na nek način bodo avtorske pravice ščitene. To je za založnike nujno.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !