MySpace, Facebook, Digg… Množičnejši od prebivalstva večine držav

skupina.gifV samo nekaj letih so postala spletna družabna omrežja središče internetnega dogajanja, saj vse več ljudi, vse več časa nameni prav druženju v tovrstnih omrežjih. Ne le MySpace, ki ima po nekaterih podatkih že preko 200 milijonov uporabnikov, temveč na stotine bolj ali manj specializiranih družabnih omrežij, zahtevajo, da njihov razvoj pozorno spremljamo in se učimo novih spletnih navad ljudi. Res zanimive so statistike vodilni družabnih omrežij, še bolj zanimiva pa, kako t.i. živi splet spreminja navade in načine preživljanja časa na sploh in kaj to pomeni za marketing, blagovne znamke, komuniciranje…

Novice vse bolj zanimive

Mediji, namenjeni tekočemu poročanju in komentiranju dogajanja v družabnih omrežjih, kakršen je Mashable, nas skoraj dnevno seznanjajo z novosti in trendi. Vse več raziskav potrjuje, da je preživljanje prostega časa v družabnih omrežjih postala ena od najbolj popularnih oblik zabave. Podatki, na primer tisti iz raziskave »Never Ending Friending« izpred leta dni, kažejo celo na to, da so družabna omrežja med popularnimi oblikami preživljanja prostega časa, izrinila celo pogovore po mobilnih aparatih, gledanje televizije ali splošno surfanje po spletu. Za poslovni svet pa je pomemben tudi podatek, da je velik del uporabnikov družabnih omrežij, demografsko gledano, starejši od 21 let, s čimer, podjetja lahko »ciljajo« ne le mlade, ki so primarna uporabniška skupina družabnih omrežij, temveč vse bolj učinkovito tudi starejše populacije, ki se v družabnih omrežjih družijo okoli njim relevantnih tem.

Tržniki jemljejo družabna omrežja resno

Mckinseyeva raziskava je nedavno tega pokazala, da kar dve tretjini vprašanih marketinških direktorjev namerava dodatno vlagati v tehnološke trende, ki vzpodbujajo in omogočajo sodelovanje med uporabniki, kakršna so družabna omrežja. Zakaj? Ko prebiram članke različnih strokovnih komentatorjev, verjetno zato, ker so tudi tržniki prišli do sklepa, da spletno oglaševanju, še posebej na iskalnikih in v družabnih omrežjih, sledi pomembnim trendom prihodnosti. Oblike in načini izkoriščanja moči družabnih omrežij so še relativno nedorečene, obstajajo pa mnoge uspešne prakse.

Za razumevanje marketinga v družabnih omrežjih, je najprej potrebno razumeti evolucijo družabnih omrežij, ki so se v svojem arhaičnem smislu, razvila iz potrebe ljudi po druženju, ostajanju v stiku tudi, če umanjka fizični stik… Razvoj aplikacij in tehnologij pa je družabna omrežja potisnil do nekoč nepredstavljivih dimenzij.

Toda kljub temu, tisti, ki sedijo na vrhu tega tehnološkega in sociološkega fenomena, ne morejo povsem natančno zaobjeti dimenzij sprememb v oglaševanju na spletu. Družabna omrežja podjetja sedaj uporabljajo predvsem za izgradnjo svojih mini družabnih omrežij, promoviranje blagovnih znamk, spodbujanje obiska na želenih spletnih mestih itd… Vse več prispevkov o prihodnosti marketinga v družabnih omrežjih je zato dobrodošlih. Znanje in informacije bodo ključ do pravilnih odločitev.

Pa še nekaj je jasno: družabna omrežja so stabilen trend, ki bo imel dolgoročne posledice na načine, kako se družimo. In to bom imelo dolgoročne posledice na marketinško prakso. Kako že pravi stari poslovni rek? Da je skrivnost uspešnega investiranja v prepoznavanju prave smeri trenda, ne v lovljenju njegovih vrhov in padcev.

 • Share/Bookmark

3 odgovorov to “MySpace, Facebook, Digg… Množičnejši od prebivalstva večine držav”

 1. Luka komentira:

  hm …
  Dobro se jim je razvcetelo ej.

 2. Danilo Kozoderc komentira:

  Ta socialna omrežja so pravi fenomen. Nisem si še ustvaril pravega mnenja o njihovi teži. Sam razlikujem med dvema vrstama takšnih omrežij. Ena so splošna in odprta za vse: Facebook, LikedIN,.. Druga pa lahko naredimo tudi bolj zaprta in so samo za povabljene člane. To je lahko socialna mreža določenega podjetja, organizacije,… Delna zaprtost je v takšnih primerih lahko prednost. Sam eksperimentiram z nekaterimi omrežji, ki sem jih ustvaril z Ningom (www.ning.com) in takšan omrežja se mi zdijo izjemno uporabna – tudi kot svojevrstna baza znanja v neki organizaciji.
  Na Socialna omrežja ala Facebook sem dolgo gledal s precejšnjo skepso. Zdela so se mi le kotiček za igranje najstnikov – ekvivalent SMS-jem, klepetom in podobno. Še vedno se mi zdi, da to veliki meri drži. A ker so postala ta omrežja znana, je na njih tudi veliko ‘resnih’ ljudi, ki so menili, da pač morajo biti zraven. Tako se je odprl novi prostor dostopa do ljudi, preko katerega lahko promoviramo svoje ideje pa tudi izdelke in storitve. Tudi sam eksperimentiram na Facebooku. Ustvaril sem skupino, predstavitev svojega podjetja in svojega projekta, objavljam dogodke. In moram reči, da ima svoj učinek. Še posebej, če vem, kaj hočem.
  In absolutno se strinjam, da je to velik izziv in celo zahteva za podjetja, da so prisotna v socialnih omrežjih. Ne nazadnje so lahko takšna omrežja tudi izvor množičnega sodelovanja – če je le podjetje odprto za to.

 3. feniks komentira:

  Zdi se mi, da postajamo zelo zahtevna družba, takšna, ki hoče redno nove trende, ki ponujajo možnost tistim, ki so zaostajali v sledenju prvega trenda, da so prvi pri drugem. Kaj bo trend pa pogosto niso gotovi niti tisti, ki ga ustvarijo. Slej, ko prej se vsaka stvar umiri. Tisti, ki bodo v tem času zasedli najboljše lokacije pa bodo pobirali smetano, če se ne bo zgodil nov trend in bo zlata mrzlica izpraznila “mesto”. Ni vse v predvidevanju, nekaj je tudi sreče. :)

Komentiraj