Trendi e trgovanja

Mogoče se ključni faktor uspeha e trgovin skriva v stavku Jeffa Bezosa, ustanovitelja Amazon.com, ki pravi: »Obstajata dve vrsti podjetij, tista, ki delujejo, da bi kupcem zaračunala več in tista, ki se trudijo zaračunati manj. Mi smo v tisti drugi skupini.« Če je temu tako, potem se morajo spletni trgovci tudi v Sloveniji še bolj potruditi, predvsem pa bo potrebno odpreviti nekatere razvojne zaostanke na področju ponudbe, uporabniške izkušnje in tudi kartičnega in drugih oblik plačevanja prek spleta.

Delež slovenskih uporabnikov e-nakupovanja se je do leta 2005 gibal okoli 22 odstotkov, v letu 2006 se je povzpel na 26 %, leta 2007 pa na 38 %. Za primerjavo, leta 2006 je globalno na spletu kupovala dobra desetina svetovnega prebivalstva (627 milijonov), v letu 2007 pa je bilo spletnih kupcev že 870 milijonov. Največja koncentracija spletnih kupcev je na Japonskem, kjer je nakup opravilo že 97 % vseh internetnih uporabnikov.

Zanimivo je tudi, da je kar 60 % analiziranih spletnih kupcev dejalo, da obiskujejo vedno iste spletne trgovine. To ni čudno, saj na spletu velja, da se uporabniki zelo dolgo »držimo« tistih spletnih mesti, ki jim zaupamo. Slednje pa ustvarjamo na različne načine. Internet druge generacije je močno povečal vpliv in moč potrošnikov. Elementi spleta 2.0, vključevanje uporabnikov v nakupni proces, revizije in ocenjevanje izdelkov, priporočanje izdelkov so vse bolj pomembni faktorji uspeha v e trgovanju na spletu. Na spletu lahko sedaj na enostaven način preverimo ali je kakšen izdelek dober ali slab, ali se ga izplača kupiti ali ne, saj nam s pomočjo različnih orodij to povedo kupci, ki so taisti izdelek že kupili.

Posebno poglavje pa je kartično poslovanje, ki se na spletu v Sloveniji še ni prav prijelo. Zato ugotavljamo velike razlike pri načinih plačil, ki so na voljo v tujini in pri nas. V tujini spletne trgovine v večini primerov dajo na voljo plačilo z različnimi karticami (Eurocard, Visa, America Express), to možnost v Sloveniji uporablja le polovico analiziranih spletnih trgovin. Na drugem mestu v tujini so kreditne kartice podjetij, kakršne poznamo tudi pri nas (Tuš kartica, Mercator Pika, Merkur kartica, Hervis kartica ipd). Vendar slovenske trgovine te možnosti plačila na internetu ne uporabljajo. V Sloveniji še vedno prevladuje plačilo po povzetju, nato pa nakazilo na račun, plačilo s telefonskim aparatom, za večje nakupe je možen bančni kredit in pa plačilo preko spletnega bančništva.

Slovenske spletne trgovine se zaenkrat masovno še ne odločajo za uporabo spletnih plačilnih sredstev, kot so Paypal, Googlecheckout, Ebillme in Billmelater, ki uporabnikom po svetu omogočajo varne on-line nakupe s kreditnimi karticami, ki pa se jih vedno bolj poslužujejo tuje spletne trgovine. Lahko pa v naslednjem srednjeročnem obdobju pričakujemo prav rast slednjih oblik plačevanja preko spleta, saj je od nedavnega tudi pri nas na voljo, recimo PayPal. To je ugodno. Zaupanje uporabnikov v koristnost ponudbe in varnost nakupa sta namreč pomembni gonili razvoja e trgovanja.

  • Share/Bookmark

Tags:

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !