Vuk Čosič na Netforku: »Slovenska spletna mesta večinoma slaba«

Včeraj se je na Gospodarski zbornici Sloveniji pričela devet tedenska akademija Netfork, namenjena razvoju kompetenc in internetnih znanj za managerje. Prvi modul sva odprla z Vukom Čosičem, ki je po zmagi še enega njegovega političnega klienta, še vedno rahlo utrujen, pripravil izjemno predavanje spletnih strategijah. Predavanjem je sledila okrogla miza in razgovor o strateških vidikih poslovanja na internetu in izzivih slovenskih managerjev, ki upravljajo spletne nastope podjetij. Pričetek delovanja prvega tovrstnega sistema izobraževanja govori o tem, da je internet postal del vsakodnevne poslovne realnosti in pomembna razvojna priložnost. Netfork, je po SKIM-u, drugi program usposabljanja, ki je nastal v inkubatorju naše družbe E-laborat. Matija, Špela in Uroš, čestitke ob začetku akademije Netfork.

Vuk Čosič je ob tem dejal, da morajo, če želimo imeti uspešen spletni nastop, v sozvočju delovati trije ključni segmenti: posel, skupnost in tehnologija. Le redka slovenska spletna mesta to dosegajo. Zaradi tega nekatere spletne tehnologije in na njih temelječe poslovne priložnosti v slovenskem prostoru enostavno ne delujejo. Ravno razvoj kompetenc ljudi, ki v podjetjih vodijo spletne nastope so ključen faktor nadaljnjega razvoja slovenskega poslovnega spleta. Zaradi pomanjkanja znanj in kompetenc v oddelkih, ki so odgovorni za spletne nastope, pa večina uspešnih slovenskih spletnih projektov nastane v okviru programerskih skupnosti in zanesenjakov, saj le ti poznajo tehnologije in manj znotraj klasičnih poslovnih subjektov. To bi moralo biti drugače, so menili udeleženci, saj internet močno spreminja poslovne pogoje v velikem številu poslovnih branž, slovenska podjetja pa se v segmentu interneta bojijo inventivnosti.

Po mnenju Vuka Čosiča, se je potrebno držati priporočila legende managementa Michaela Porterja, da je splet poslovno okolje v katerem lahko podjetje realizira svojo strategijo edino le tako, da upošteva enkraten skupek virov in karakteristik. Temu pa je skupna inovativnost. In drugič, biti na spletu ni več poslovna prednost per se, sama po sebi.

Akademija Netfork je sicer zasnovana v devetih modulih, ki jih izvaja 19 uglednih slovenskih praktikov interneta ter vsebinsko razvija kompetence na ključnih področjih poslovnega interneta: vodenje, medijsko načrtovanje, uredništvo, spletna analitika, e trgovanje, komuniciranje in prodaja itd. Prva generacija udeležencev akademije Netfork bo svoje diplome zagovarjala 4. decembra.

  • Share/Bookmark

Tags:

En odgovor to “Vuk Čosič na Netforku: »Slovenska spletna mesta večinoma slaba«”

  1. Kompo komentira:

    Super… Videl na nekem forumu, pa tudi izjavo Vuka Čosiča na Youtube…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !