Mitja Mavsar na Netforku: »Oglaševalski prostor je v krizi«

Po seriji Netfork razprav, katerim smo izpostavljeni sodelujoči na Netfork akademiji, se je zgodila tudi razprava o novi naravi oglaševanja, ki ga prinašajo omrežja, spletno komuniciranje in povezana ekonomija. Mitja Mavsar je, kot vedno, slikovito in z množico primeri podal pogled na oglaševalsko pokrajino z vidika uporabljenih tehnologij in pristopov. Kot vztrajni zagovornik oglaševanja in komuniciranja brez prekinitev pa je nanizal tudi celo vrsto idej in predlogov, kako bolje oglaševati.

Zanimivo je, da se njegovi predstavljeni oglaševalski modeli v vrsti atributov ujemajo s tistim, kar Seth Godin imenuje Oglaševanje z dovoljenjem; kjer s svojimi oglasi ne strašimo uporabnikov, kjer kupcev ne prekinjamo na silo in kjer je oglaševanje lahko pravzaprav dodana vrednost za kupca, kadar ta želi in hoče pridobiti informacije. Pravzaprav je na tem slednjem zasnovan nesluten uspeh oglaševanja na iskalnikih. Znano je, da iskalniki vlagajo veliko denarja in raziskav v razvoj takšnih oglaševalskih algoritmov, da bi oglasi delovali čim bolj kot dodana vrednost tudi v vsebinskem smislu.

Testiranje je vedenje…

Ko smo že pri vsebini oglasov; Mitja Mavsar je opozoril na še en pomemben vidik oglaševanja na spletu. Če ne poskusimo, ne moremo vedeti, kakšni bodo rezultati. Pretekle izkušnje niso vredne dosti bolj, kot nekakšno napotilo, realnost v praksi pa lahko spoznamo edinole s stalnim testiranjem in merjenjem učinkovitosti posameznega oglasnega sporočila, formata ali medija na katerem oglašujemo.

Pred nami velika rast?

Je pa pred nami zanesljivo velika rast oglaševanja na spletu in v drugih omrežjih: recesija bo k temu le še pripomogla, tržniki pa imajo pred seboj veliko nalogo: internetizacija znamk (še en pojem, ki ga je v slovenski prostor vpeljal Mitja) postaja vse bolj multifunkcijska in stalna raziskovalna vaja. Zato tržniki, pozor: pri internetnem poslovanju so številke, potrpežljivost in testiranje ključna zmes za poslovni uspeh. Oglaševalski prostor pa bo vse manj v krizi in vse bolj izpopolnjen s vse bolj »integriranim« oglaševanjem, ki uporabnika zabava, mu dela izkušnjo na spletu še bolj prijazno in kar je najpomembneje: prinaša merljive rezultate.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “Mitja Mavsar na Netforku: »Oglaševalski prostor je v krizi«”

  1. pet-in-g-seks komentira:

    ZANIMIVO …

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !