Nov trend: ON/OFF

V svetu je vse bolj uveljavljen t.i. On/Off trend (izraz uvedel Trendwatching, op.p.), ki skrbi, da se v naša klasična življenja vse bolj pogosto vnašajo naše virtualne navade in obratno. Pomislite na JVC digitalno kamero, ki omogoča objavljanje videa na Youtube s pritiskom na gum. V to smer gre tudi GM-ova ponuba stalnega dostopa do interneta v osebnem vozilu s pomočjo Autonet Mobile storitvijo. Klasičen simbol prenosa virtualnega v realno je tudi ponudba japonskega prodajalca oblačil Uniqlo, ki vsakomur, ki naloži orodno vrstico Googla prek njihovega spletnega portala, omogočajo nakup posebej z Googlovim logotipom opremljenih torbic itd.

Še niste prepričani, kaj prinaša prihodnost in ON/OFF trend? Kaj pravite na rešitev Claseo, to je prve “zaprte” potrošniške skupnosti na svetu, kjer lahko do oblačila pridete samo s pomočjo povabila. Vsak kos oblačila ima svojo kodo. Na portali pa lahko s pomočjo vnosa kode, ki jih iomajo ljudje izpisane na oblačilih, ugotovite identiteto lastnikov oblačil. Zanimiva je tudi integracija internetnih navad v tako klasičen posel kot je posel bencinskih črpalk. Tako podjetje Gilbarco Veeder-Root z novim Aplause medijskim sistemom omogočajo, da si na samih avtomatih bencinskih črpalk prek računalnika izberejo lokacijo hotela, restavracije, dvorane, si izberejo zemljevid in ga tudi stiskajo za pomoč pri vožnji.

Ugotovili smo, da imajo potrošniki vse večjo moč in da v mnogih primerih slednjo dobavitelji izgubljajo. Ugotovili smo, da se na internetu dogaja velik tržni boj med tradicionalnimi industrijami in novimi, utemeljenimi in delujočimi izklučno v virtualnih svetovih. Kljub Googlo, Twitterju, Amazonu in Ebayu je potrebno uypoštevati dejstvo, da največ prihodkov še vedno ustvarijo podjetja iz tradicionalnih panog, kakršen je na primer  EaasyJet, ki je s pomočjo vzvoda interneta uspel vzpostaviti kategorijo nizkocenovnih letalskih prevoznikov.

Kot pravi David Schatsky, predsednik podjetja Jupiter, imajo ob vse večji zrelosti panoge maloprodajalci izvrstno priložnost, da unovčijo moč interneta in njegov vpliv na nakupne odločitve potrošnikov. Tudi on opozarja, da je ključ do uspeha maloprodajalcev v tem, da podjetja na internetu ustvarijo jasne povezave s klasičnimi kanali ter prepričajo svoje obstoječe in nove potrošnike, da ostanejo podjetju lojalni tudi, ko se premikajo med različnimi prodajnimi kanali.

Prihodnost pripada tistim, ki obvladajo internet, hrkati pa razumejo, da se pravi odgovor skriva v okolju, torej v načinu, kako so se navade ljudi in trgov, pomembne za poslovanje, spremenile s pomočjo interneta. Predlagava torej preprost recept: osvojiti je potrebno prvine interneta, potem pa v ospredje postaviti prvine “outerneta” torej sveta, v katerem trenutno sodeluje preko 1.4 milijarde ljudi. Že sama velikost tega izziva bi morala dati dovolj žara slehernemu podjetniku med nami, ki verjame vase, ima tisto neponovljivo idejo in je odločen uspeti. Kdor je pripravljen testirati in preverjati svoje predpostavke, jih speminjati in izvajati na z internetom pogojenih trgih, ta bo žel bogate sadove podjetniške prihodnosti.

 • Share/Bookmark

5 odgovorov to “Nov trend: ON/OFF”

 1. pet-in-g-seks komentira:

  zanimivo …

 2. mumbly komentira:

  Dobro napisano, ampak ? Eno je, če si uporabnik interneta. Drugo pa je, če si uporabnik “outerneta”. Tam nisi več samo uporabnik informacije, ampak si tudi že potrošnik in s tem tudi možna žrtev raznoraznih internetnih razbojnikov, ki prav tako neusmiljeno ropajo, kot pirati pred somalsko obalo.

 3. Nika komentira:

  Primož, zanimiv post. Res je, podjetja morajo ujeti prave priložnosti, proaktivno iti s trendom, ki ga povzemajo potrošniki ter, najpomembneje, biti pri tem inovativna. Tale Claseo koncept, ”the world’s first invitation-based fashion label that is linked to an online community”, mi je prav všečen in ni rečeno, da ”ekskluzivnost” (pa naj bo zato prodajni model obrnjen na glavo) v določenih primerih ne pripelje do večjega povpraševanja ter prodajnega uspeha.

 4. Poker komentira:

  Internet je zagotovo prihodnost. Če samo pogledaš koliko so povečali prihodke s pomočjo interneta določene branže industrije in koliko novih vej se je odprlo. Pa koliko medijev…

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !