Vroča roba: iskanje “družabnih” informacij

Ljudje se vse pogostoje obrnejo k internetu, da bi pridobili najnovejše informacije. O čem? O vsem živem, od novic, do tega kaj počno priajtelji, poslovni partnerji, tečajev na borzi… Zato popularnost iskanja na spletu ne presenača. Toda, kot da bi ne bilo iskanje  že zdaj daleč najbolj uporabljena storitev spleta… Tempo in dinamika dejavnosti sta ravno v tem obdobju spet v  visoki prestavi. Dovolj razlogov, da si pogledamo, kako se razvija iskalna funkcija od časov, ko je Larry Page zavriskal “Eureka!” in ugotovil, da mu je njegov BackRub prinaša revolucionarne rezultate.

To je bila podlaga za to, da je Googol nekaj kasneje postal Google in za vedno spremenil svet. Večina algoritmov naprednih iskalnih strojev poskuša uporabnikom prijazno razvrstiti spletne vire, glede na ključno besedo, ki jo uporabnik vnese v iskalno polje. Razvoj na tem področju je bil v zadnjem desetletju ogromen. Toda, kam gre pot naprej?

Poleg semantike, ki bo še nekaj let temelj prizadevanj razvijalcev iskalniških algoritmov in tehnologij, dominirata dejavnosti dve zanimivi pod-zvrsti iskanja. Iskanje po družabnih omrežjih in zajem klipinga spletnih vsebin. Obema področjema je skupna ključna beseda: zdaj in takoj. Tokrat sicer govorimo o družabnemu iskanju, a  drugi napredki na tem področju zato niso nič manj zanimivi.

Motivi so jasni

Dobri poslovni rezultati Googla, lansiranje Binga, pojav novih iskalnikov tipa OneRiot, Topsy (Čeprav se mi včasih zdi, da je že skupnost Digg-a sama po sebi ustvarila močan real time search; da ne govorimo o njihovi tako rekoč ekskluzivni odvisnosti od Twitter-ja) in številna testiranja prototipov real time kliping storitev nakazujejo, da je iskanje spet na vrhu prioritet razvijalcev. Predvsem zato, ker to pomeni tudi poslovno priložnost. Window of Opportunity pa ozek in še to le kratek čas.

Kot je v zadnji številki zapisal Wired, pri družabnem iskanju ne gre za “razvrščanje citatov in avtoritete med spletnimi viri” ala Google. Bolj gre zato, da veš “o čem bodo zvečer v baru razpravljali prijatelji”, kot pravi Tobias Peggs, direktor že omenjenega OneRiot iskalnega stroja. Seveda Google, Bing in drugi veliki igralci na področju iskanja, ne bodo kar mirovali oz. bolje, ne mirujejo. Microsoftova odločenost, da se prebije višje v tej kategoriji interneta (nova iskalna storitev, zavezništvo z Yahoo…) in Googlovo eksperimentiranje (družabno iskanje, video iskanje…), vlaganja (Youtube…) in konec koncev testiranja (Wave) govorijo o stopnji forme in tonusa gigantov, še posebej slednjega.

Toda, nisem edini, ki se sprašujem, kako za boga bo vse skupaj delovalo. Všeč mi je prispevek Jareda Newmana, v PC World, ki izpostavlja 8 dilem, ki se navezujejo na integracijo družabnega iskanja na opbstoječe platforme. Odgovorov je manj kot vprašanj, članek pa odlična izstočnica za zaključek mojega prispevka. Vsaka ideja je namreč začetek nečesa, ne konec sam po sebi.

  • Share/Bookmark

En odgovor to “Vroča roba: iskanje “družabnih” informacij”

  1. Kompi komentira:

    Zanimivo, Espresso… Kako pa bodo delovali iskalniki, ko bodo dovolj pametni za semantiko?

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !