“Niso vsi tisti, ki iščejo tudi izgubljeni” J.R.R. Tolkien

Za uspeh spletne strategije ali bolje integracije internetnega kanala v poslovanje podjetij in drugih organizacij je ključna učinkovita povezanost treh vitalnih elementov spletnega poslovanja: posel, spletna skupnost in tehnologija. Po Jeremiahu Owyangu gre preprosto zato, da morajo biti navedene sfere internetnega poslovanja usklajene in vključene, saj zagotavljajo zadovoljstvo uporabnikov, delovanje sistemov, učinkovit izbor orodij in vsebin ter seveda primerno raven prihodkov.

Po Michaelu Porterju namreč pojav svetovnega spleta močno spremeni dinamiko na tržiščih in v podjetjih. Internet je de facto omogočil spremembo podobe in strukturo številnih panog, močno pa vpliva tudi na dobičkonostnost podjetij. Ob vseh spremembah pa je na tem mestu treba dodati, da se številnim spremembam navkljub osnovni principi ekonomije tudi v virtualnem ne spremenijo. Še več, zdi se da se je svetovni internetni kanal, z vsemi igralci vred, tako tradicionalnimi, kot pika.com podjetji, po hudi streznitvi tistega torka leta 2001, ko so druga za drugo propadale“zgodbe o uspehu” virtualne realnosti, zavedel svoje moči.

Namesto kreativnega računovodstva, ki je investitorjem in analitikom zameglilo um v začetku prejšnjega desetletja, je na internetu, vsaj kar se posla tiče, v ospredje stopilo stabilno, logično poslovno načrtovanje in ekonomija realnih učinkov. To je normalno, saj gre za poslovni kanal, ki je v letu 2009 predstavljal že več kot 12 % celotne svetovne prodaje. Ampak to je šele začetek zgodbe. Prava revolucija interneta bo vidna šele v tem in prihajajočih desetletjih. Doslej smo internet kot orodje, kanal ali tehnologijo spoznavali; odslej ga bomo tudi uporabljali.

  • Share/Bookmark

2 odgovorov to ““Niso vsi tisti, ki iščejo tudi izgubljeni” J.R.R. Tolkien”

  1. dahvor komentira:

    …seveda ne, se pa dostikrat zgubijo,… kako biti zgubljen, ko vsi vse zgubimo, ko se vsi zgubimo in samo najdbe ostanejo…splet tudi, ce se elektrika ne zgubi…zguba enega, pomeni zguba cele verige.

  2. Andrej Tečaj komentira:

    Internet je začel revolucijo, gospodarstvo ga je seveda takoj zagrabilo, nevladniki tudi. Smo sicer še daleč od volitev in referendumov prek spleta, ampak prej ali slej bo tudi to.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !