Družabni mediji in kongresi

Ljudje ne verjamejo, kar jim poveste. Redko tudi verjamejo kar vidijo. Pogosto verjamejo kar jim povedo prijatelji. Vedno pa verjamejo, kar povedo sami sebi.” Seth Godin

Na spletu se proces odločanja o nakupu prične z iskanjem potrebnih oz. želenih informacij. Če govorimo konkretneje o organizaciji konferenc ali kongresov, pa si uspeha brez vključevanja družabnih medijev v proces čnartovanja in izvajanja dogodka sploh ne znamo več predstavljati. Še posebej zato, ker imajo konference, seminarji ali kongresi del hotelirskega posla elemente identitete, ki velja za “show business”. So zanimive, popularne, temeljijo na imenih ljudi, družabni dimenziji v smislu kdo vse še gre itn. Tovrstne vsebine pa v okolju družabnih medijev sodijo med najbolj zanimive.Za organizatorja konference ali kongresa bo učinkovit internetni poslovni model temeljil na merjenju ROI. Zato je sodoben internetni marketing v hotelirstvu, kongresni in sejemski dejavnosti močno povezan z upravljanjem in spremljanje rezultatov. Spletni družabni del kongresnega posla lahko poenostavljeno razdelimo v več sklopov:

1) naj slišijo za vas,

2) povejte svojo zgodbo in slišali vas bodo,

3) poskrbite, da se uporabniki počutijo kot da so na vašem dogodku,

4) povabite uporabnike k razgovoru, k igri, k interakciji

Klasika in revolucija družabnih medijev z roko v roki

Poleg klasičnih spletnih nalog kot so upravljanje spletnega mesta in spletnega nastopa, promocija in oglaševanje v obliki splet 2.0 komunikacij so družabni mediji (vključevanje družabnih medijev v načrtovanje dogodka, organizacija in pridobivanje govornikov in gostov, promocija in distribucija vsebin, upravljanje platforme za čim večji izplen na družabnih medijih, vključenost družabnih medijev med dogodkom in objave po dogodku) v središču zanimanja organizatorjev kongresov in drugih dogodkov. Zakaj?

Odgovor je preprost že, če se po odgovor zatečemo k ekonomiji in povsem zanemarimod ejstvo, da so družabna omrežja trenutno eden najblj vročih družbenih dogajanj (Ne le v poslu, temveč na primer tudi pri mogočnejših družbenih spremembah, kar lahko tako rekoč v živo spremlja vsak med nami). Stroški uporabe orodij družabnih medijev, kot so facebook, Twitter, Youtube, LinkedIn, SlideShare, Blogger, Wordpress in druge platforme so tako nizki, da se zdijo tradiconalne in klasične metode marketinga pregrešno drage. A naj vas to ne zavede. Ključ do uspeha je v uspešni integraciji klasičnih kot virtualnih orodij v celovit prepričevalno promocijski splet, na vrhu katerega naj bo v vaši hierarhiji komunikacij prav upravljanje prisotnosti v družabnih medijih.

Naj navedemo pet razlogov, zakaj je koristno nadzirati in ustvarjati ugled in pojavnost vašega dogodka ali blagovne znamke v svetovnem spletu, konkretneje v družabnih medijih:

  1. Splet postal daleč najbolj uporabljen medij. Po zadnjih raziskavah mu tudi v Sloveniji namenjamo kar 38 % naše medijske porabe in je tako pomemben vir ustvarjanja podobe dogodkov. Približno polovica uporabnikov spleta pri nas, aktivno sodeluje v družabnih medijih.
  2. Ker se v družabnih medijih vsak dan pojavljajo nove objave in novi zapisi. Pri tem je pomembno, da ne gre zgolj za objave per se, temveč za govorice, ki jih ustvarjajo uporabniki. Med njimi se znajde tako vaš dogodek, vaši obiskovalci, kot konkurenca. Poiščite zvezde vaših dogodkov in naj v promocijskem smislu naredijo vaš dogodek popoln uspeh.
  3. Vaše potencialne stranke v družabnih medijih javno objavijo namen, da se nekega dogodka bodo ali ne bodo udeležele, kar pomeni, da s tem lahko bistveno pospešijo proces odločanja “prijateljev” v korist tega ali onega dogodka, pripomorejo h kakovosti vsebin, ki se na spletu pojavljajo ob vašem dogodku, če tem razgovorom sledite oz. v njih sodelujete.
  4. Družabni mediji so odlična platforma za testiranji novih družabnih tehnologij, hkrati pa izvrstna priložnost, da si uporabniki sami razdelijo informacije o vas in razširijo dobro ime dogodka. Ker podjetja in druge organizacije, zapravljajo preveč sredstev in časa za aktivnosti, ki ne bodo prinesla želenih rezultatov so zmagovalci tisti, ki se aktivno pridružijo tovrstnemu razgovoru s trgom.
  5. Ker podjetja mnogokrat niso seznanjena s kritičnimi fazami grajenja, spremljanja in upravljanja ugleda v spletnem prostoru, je veliko nastopov v družabnih medijih zmedenih in neciljnih, kar za vas predstavlja marketinško priložnost. Uporabite moč družabnih platform, multimedijev, kratkih sporočil, blogov, družabnih profilov in drugih konceptov sebi v prid.

Poleg tega obstaja še en dober razlog, da se svoje prisotnosti v družabnih omrežjih lotite čimprej in čimbolj celovito. Prihodnost organizacije kongresov, konferenc in seminarjev se jasno izrisuje tudi v obliki t.i. virtualnih konferenc. Te lahko tržimo samostojno ali kot virtualna podpora klasičnemu dogodku. Zato se tudi, ko organizirate klasično konferenco se aktivnemu vključevanju orodij družabnih medijev ne poskušajte izogniti. Tako najnaprednejši ponudbniki konferenčnih storitev v svojem spletnem segmentu aktivno vključujejo osnovne elemente družabnih medijev, hkrati pa testirajo naprednejša orodja, kot so skupinske igre, komunikacijo v živo, widgete na temo dogodka in podobno. Naj zaključimo z mislijo, ki je pravzaprav že mantra sodobnega marketinga. Pogovori in razgovori na vašem tržišču, med vašimi strankami že potekajo, poslovna umetnost marketinga pa je vzpodbuditi “prave” teme razgovorov. Za začetek se je dobro pridružiti tem pogovorom na trgu. Ste za?

  • Share/Bookmark

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !